Pál
-1 °C
3 °C

A Costa Concordia nem Titanic

2012.01.24. 14:26

A január 13-án az olasz Giglio szigetén zátonyra futott, emiatt az oldalára dőlt Costa Concordia személyszállító hajó tragédiája látszatra nagyon hasonlít a világhírű Titanic drámájához. Nemcsak a média szeret párhuzamot vonni a közel száz éves tragédiával, az utasok beszámolói szerint is a Titanicra (illetve a történetből készült híres filmre) hasonlított a hangulat és a pánik a hajón. Sőt, állítólag a Costa Concordia egyik éttermében bizarr módon épp a Titanic mozifilm betétdala szólt az ütközés időpontjában. A Live Science összehasonlította a két monstrumot és a két balesetet.

Rengeteg eltérés

A két hajó katasztrófájának időpontja között csaknem száz év különbség van, és szerencsére a Costa Concordia nem követelt annyi áldozatot (vasárnapig összesen tizenhárom holttestet jelentettek a hatóságok), mint egykor a Titanic. A Concordia jóval nagyobb volt, csaknem száztizenötezer tonna, kétszázkilencven méter hosszú, és harminchat méter széles. Míg a Titanic 2200 utast szállított, addig a Costa Concordia fedélzetén a legénységgel együtt 4200 ember utazott.

A Costa Concordia kapitánya túl közel vitte a hajót a Giglio szigetéhez, zátonyra futott, az oldalán egy ötven méteres lék keletkezett, ott ömlött be a víz. A Titanicról jól tudjuk, hogy az elejére dőlt, majd középen kettétört, így a hajó orr-része rögtön elsüllyedt, míg a hajófar egy ideig még lebegett a vízen a süllyedés előtt. A Concordia az oldalára dőlt, így sokkal drámaibbnak látszott a helyzet bentről, a hajóról, mint a Titanic esetében. Aki a Titanicról a vízbe ugrott, szinte percekkel az ugrás után meg is halt, ugyanis az Atlanti-óceán mínusz két Celsius-fokos volt. A Tirrén-tengerbe esett, vagy beugrott utasok azonban négy órát is kibírhattak élve a tíz fokos vízben.

Jelentős különbség van a két hajó kapitányainak viselkedése között is: Edward J. Smith, a Titanic kapitánya fenn maradt a hajón, amíg az utasok menekülni próbáltak és az óceánjáróval együtt süllyedt el. A holtteste sosem került elő. Francesco Schettino már kevésbé volt ilyen önérzetes, és erőszakosan igyekezett minél hamarabb csónakba szállni, maga mögött hagyva utasait. Schettino azt állította, hogy véletlenül botlott meg és esett bele az egyik mentőcsónakba, és ekkor már nem tudott visszamenni a hajóra. Azonban egy hangfelvétel- Schettino és Gregorio de Falco, az olasz partiőrség egyik tagja közt- nem ezt bizonyítja.

A Titanic katasztrófáját túlélte Reischl Mátyás, az egyik étterem pincére, a soproni Hoffer Lujza, és a harmadosztályon utazó Kisik Antal és felesége. A házaspár gyermekei, Kisik Vince és Mária a tengerbe fulladtak. A Costa Concordián tizenegy magyar utas volt, az áldozatok között megtalálták a hajón dolgozó magyar hegedűművész holttestét, egy másik magyart még keresnek.