Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Így zenélnek az évgyűrűk

2012.01.27. 16:24

Egy német művész, Bartholomäus Traubeck számítógéppel kötött össze egy lemezjátszót, ami egy fa keresztmetszetének évgyűrűi alapján játszik le zongoradallamokat – írja az io9 blog. Az Évek nevezetű projekt alapja a művész szerint az, hogy a fák évgyűrűinek vizsgálatával megállapítható az adott fa ereje, vastagsága, és a növekedés aránya – ez az adat pedig egy megfelelő átalakító berendezéssel zongorakottává alakítható. „Erre van egy méretaránytérkép, amely meghatározza a fa teljes külső megjelenését, rangsorolja a sötét és világos árnyalatú, valamint az erős és gyenge szerkezetű fákat. A program és a hardver ezt a szabályrendszert veszi alapul a zene előállításakor” – írja Traubeck a weboldalán.

Traubeck tavaly készítette el az Éveket, és honlapja tanúsága szerint nem idegenek tőle a furcsa technológiai-művészeti projektek. A Schrödinger felhője fantázianevű projekt például egy csak tageket tartalmazó weboldal, ami a látogató által begépelt tageket rendel hozzá a többi látogató által megadott tagekhez, a saját zsinórját elvágó elektromos kés (Maschine–1) látványa pedig már-már filozófiai mélységekben visz.