Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Perlik az FBI-t a Megaupload felhasználói

2012.01.30. 11:22

Az FBI közlése szerint még a héten elkezdődhet a Megaupload fájlmegosztó portálon tárolt adatok letörlése, miután a szakértők megvizsgálták és leltárt készítettek a lefoglalt szerverek tartalmáról. Az amerikai szövetségi nyomozóiroda és az új-zélandi rendőrség január közepén rohanta le a Megaupload aucklandi főhadiszállását, tartóztatta le az oldal üzemeltetőit, majd a világ több pontján foglaltak le adatközpontokban szervereket, amelyek a fájlmegosztóra feltöltött tartalmakat tárolták.

A Megaupload az adattárolást nem saját hardverparkkal végezte, hanem adatközpontokban béreltek több száz szervert külső cégektől, havi szinten millió dolláros nagyságrendű összegért. Mivel a cég számláit befagyasztották, az adattárolásért most nem fizetnek, az FBI pedig most hivatalosan is engedélyezte a Megaupload két legnagyobb adattároló partnerének, a Carpathia Hostingnak és a Congent Communications Groupnak, hogy február másodikán elkezdhetik a fájlmegosztó adatainak törlését.

A Megaupload jogi képviselői szeretnék elérni, hogy haladékot kapjanak a törléssel, mivel az jócskán megnehezítené a cég védekezését a bíróság előtt, illetve a felhasználóiét is, ha ellenük is pereket indítanak a jogtulajdonosok. Az oldal jogászai azzal érvelnek, hogy több tízmillió felhasználójuk tárolta a személyes dokumentumait, családi fotókat, vagy a saját számítógépük archívumait a rendszerben, és ezeket az adatokat mindenképpen meg kell védeni.

A katalóniai kalózpárt a Megaupload-razziával pórul járt felhasználók képviseletében pert indítana az FBI ellen, kártérítést követelve azoknak a felhasználóknak, akiknek a jogtiszta, saját fájljait elérhetetlenné tette, majd most megsemmisítéssel fenyegeti a nyomozóiroda.

Időközben érdekes fordulatot vett a Megaupload-ügy egyik mellékszála is. A Universal Music zenekiadó és a Megaupload között még tavaly mérgesedett el a helyzet, amikor a fájlmegosztó portál híres zenészekkel készített egy klipet, amiben azok a Megauploadot éltetik. A zenekiadó levetette a YouTube-ról a videót, a Megaupload pedig perelt, mivel a klip nem a Universalé. A hétvégén a Megaupload hirtelen visszavonta a pert (valószínűleg valamiféle háttérmegállapodás keretében), viszont az eset kapcsán kiderült, hogy a nagy zenekiadóknak gyakorlatilag korlátlan cenzúrázási jogot adott a Google a YouTube-ra, és ellenőrzés nélkül törölnek bármit a rendszerből, ami a kiadóknak nem tetszik.