Erik, Alexandra
EUR 382,91 Ft
USD 363,94 Ft
9 °C
23 °C

Offshore hajóra költözhet a Wikileaks

2012.02.02. 11:53

A Wikileaks-ről továbbra is szivárognak az adatok, Julian Assange is nyilatkozgat a sajtónak, de nagyobb esemény, mint például az iraki háborúról készült titkos anyagokhoz, vagy az amerikai diplomáciai iratok kiszivárogtatásához hasonló, nem történt 2010 vége óta.

A viszonylagos csönd egyik oka, hogy Assange jelenleg házi őrizet alatt van Angliában. A Wikileakset pedig továbbra is pénzügyi blokád alatt tartják, ráadásul folyamatban van egy amerikai nyomozás is a szervezet ellen. Mindezek fényében a vállalkozás jövője kétséges.

A Fox News szerint a Wikileaks pénzügyi tanácsadói azt mérlegelik, hogy egy hajóra költöztessék a szervereket, ami a fontosabb küldetések idején nemzetközi vizekre mozoghatna. Az ötlet lényege, hogy a szervereket olyan helyekre vigyék, amelyek kívül esnek minden ország joghatóságán.

Senki szigete

A lépés nem lenne példa nélküli: a második világháborúban angol katonai bázis épült az Egyesült Királyság partjaitól néhány kilométerre. 1966-ban az erődítményt elfoglalta a Bates család, 1967. szeptember 2-án pedig kikiáltották Sealand Hercegséget, ezzel egyben nem ismerték el, hogy vonatkoznak rájuk az angol törvények. Az „országot” mások nem ismerik el, de saját honlapjuk van. Korábban kalózrádiózásra használták, most pedig szervereknek ad otthont.

Az ötlet érdekes időpontban merült fel mind a Wikileaks, mind az internet történetét tekintve. Két héttel ezelőtt az amerikai hatóságok sikeres akciókat hajtottak végre több országban a Megaupload vezetői ellen.

Természetesen a kalózkodás és az állítólagos kémkedés két különböző dolog, de az elmúlt időszakban több példát is láttunk arra, mi történik, ha a bíróság megindítja a büntetőeljárást azok ellen, akik azt hiszik, csupán a földrajzi távolság miatt védettek.

Az, hogy a Wikileaks szervereinek nemzetközi vizekre mozgatása után az egész ügy jogilag más megítélés alá esik-e majd, még vita tárgya. Valószínűleg addig, amíg szervezet mögötti emberek le nem költöznek a mesterséges szigetre, vagy a hajóra, ugyanúgy bíróság elé állíthatók.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek