Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Nem lesz Start gomb a Windows 8-ban

2012.02.06. 17:34

Windows 8 legutóbbi, az internetre a hétvégén kiszivárgott tesztváltozatának asztaláról hiányzik a rendszer felületén lassan évtizedek óta kihagyhatatlan Start gomb. Ez az operációs rendszer verzió már a „consumer preview" nevet viseli, azaz a rendszer február végére tervezett nyilvános bétájának egyik előzetese lehet.

Ebben a hagyományos asztal bal alsó sarkában már nincs sem Start felirat, sem Windows-logót tartalmazó kör. A neten olvasható beszámolók szerint ugyanakkor a Start menü vagy egy ahhoz hasonló ablak az új felületen is előhívható, ha a felhasználó az egérmutatót az asztal bal sarka fölé húzza.

Nem újdonság, hogy a Microsoft dolgozik a Start menü újragondolásán: a cég tavaly októberben egy hosszú blogposztot szentelt annak, hogy miért érett meg a reformra ez a funkció.  A Start menü fejlesztését húsz évvel ezelőtt, 1992-ben kezdte el a vállalat, és elsőként a végül 1995-ben kiadott Windows 95-be építették be. Az elv az volt, hogy a felhasználóknak egy olyan kiindulási pontot adjanak, ahonnan el lehet kezdeni a rendszer használatát.

A Start menüt jellemzően alkalmazások indítására használjuk, de ennek megvalósítására az új Windowsokban egyre több lehetőség van. Például a gyorsindító, vagy a tálcára letűzött ikonok. A Microsoft tapasztalatai és felmérései szerint a tálca és az asztal egésze egyre inkább átvette a Start funkcióját, hiszen ezekről egyetlen kattintással elérhetőek a programok, beállítások, nem kellett végigtúrni egy ma már nehézkesnek tűnő menürendszert. Ezen tapasztalatok alapján készült a Windows 8 már ismert Metro-stílusú indítóképernyője.