Bepereli a Twittert a brazil kormány

2012.02.08. 10:30
Pert indít a Twitter ellen a brazil kormány, mivel a közösségi oldal korábbi ígéretéhez hűen nem tett lépéseket a helyi törvényekbe ütköző üzenetek, így a rendőrségi közúti ellenőrzésekre figyelmeztető bejegyzések szűrésére – adta hírül kedden a BBC.

A brazil hatóságok elsősorban az ittas vezetés megelőzésére tett kormányzati erőfeszítések aláásását vetik a Twitter szemére, mivel az országban továbbra is hozzáférhetők azok az üzenetek, amelyek az út menti traffipaxra vagy rendőrségi rutinellenőrzésekre figyelmeztetnek.

Luis Inacio Lucena Adams főügyész azt követően nyújtott be keresetet a Goias állambeli szövetségi bíróságnak, hogy a Twitter januárban közölte, amennyiben a kormányok kérik, blokkolni tud bizonyos, a helyi jogszabályokat sértő rövid írásos üzeneteket. A brazil főügyész indoklása szerint az ittas vezetők kiszűrésére irányuló közúti rendőrségi vizsgálatokra figyelmeztetés a közlekedési szabályokkal és a büntetőjoggal egyaránt szembemegy.

A dél-amerikai országban több népszerű Twitter-fiók is rendszeresen szolgáltat információkat az aktuális közúti ellenőrzések helyszínéről. A mostani jogi lépés azonban több informátort a posztolás átmeneti beszüntetésére sarkallt.

A keresetben egyebek mellett az a követelés is szerepel, hogy a Twitter fizessen 500 ezer realt (64 millió forint) minden egyes olyan napért, amelyen nem tett eleget vállalt kötelezettségének.
A közösségi oldal egyelőre nem reagált az üggyel összefüggésben.

A Twitter korábban azt közölte, a kormányoktól érkező, cenzúrára vonatkozó igényeket fel fogja tüntetni a Chilling Effects nevű weboldalon, ahol egyelőre nem jelent meg semmilyen bejegyzés a szóban forgó brazil kormányzati kéréssel kapcsolatban.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM