Szupergyors liftet tervezett a Mitsubishi

2012.02.11. 08:31 Módosítva: 2012.02.11. 11:37

Szupergyors liftet terveztek a Mitsubishi japán cég tervezői, a felvonót a Kínában épülő Sanghaj Toronyban fogják használni.

fotó: Tech-On!
fotó: Tech-On!

Az Egyesült Arab Emírségekben lévő Burdzs Kalifa hamarosan elveszíti a világ legmagasabb felhőkarcolója címét, de a világ leggyorsabb liftjével sem büszkélkedhet sokáig. A Mitsubishi a bemutatta egy új felvonó-technológia makettjét, a liftet - a még építés alatt álló - Sanghaj Toronyba tervezték. Az aerodinamikai jellemzőiben egy lövedékre hasonlító felvonó 64 kilométeres óránkénti sebességre képes, míg a Burdzs Khalifa liftjei 41 kilométer per óra sebességgel szállítják utasaikat - olvasható a Yahoo hírportálján.

A Mitsubishi felvonójának drótkötele magas szilárdságú, műanyaggal bevont acélból készül a nagy sebesség és a biztonsági szempontok miatt. A liftet gyorsasága mellett olyan motorral működtetik, amely képes elektromos áramot visszatáplálni, ami akár 30 százalékkal is csökkentheti a fogyasztását. A felvonófülke mechanikai megoldásai miatt szinte rázkódásmentes, és a benne lévő levegő nyomását úgy szabályozták, hogy a benne utazóknak még füldugulásuk se legyen.

A lift kipróbálásra még 2014-ig várni kell, amíg a Sanghaj Torony elkészül. Ez lesz a legmagasabb Sanghaj három legnagyobb felhőkarcolója közül. Az épület 632 méter magas, 128 emeletes, és 380 000 négyzetméteres alapterületű lesz. Ez lesz a második legmagasabb épület a világon a Burdzs Kalifa után legalább is addig, amíg Szaúd-Arábiában fel nem épül egy 1000 méteresre tervezett felhőkarcoló.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön