Apple-felhasználókat figyelt meg a Google

2012.02.17. 10:33

Illegálisan gyűjtött adatokat Apple termékek felhasználóiról a Google. Az keresőcég később reklámcélokra használta fel az azokat – írta a The Wall Street Journal (WSJ), hozzátéve, hogy megkeresésük után a Google leállította a kémkedést végző programot.

A Google saját hirdetési rendszere segítségével helyezett el sütiket, ezzel több millió felhasználó netezési szokásait figyelte meg és rögzítette. Az üggyel kapcsolatban a Google közleményt adott ki, amelyben azzal védekezik, hogy ezek a sütik személyes adatokat nem gyűjtöttek, így tulajdonképpen a program nem sértette meg az internetezők magánszféráját.

A kémkedésre a Stanford egyik kutatója, Jonathan Mayer figyelt fel, majd egy független mérnök is megerősítette az információt a WSJ-nek, a lap pedig honlapján közzétette a kódot. A Google mellett három reklámügynökség is hasonló módszerekkel jutott hozzá felhasználók millióinak az adataihoz. A Safari az iPhone-ok sikerének köszönhetően a többfunkciós mobiltelefonok tulajdonosai által leginkább használt böngésző.  • Tippek
  • Lakáshitel