Adalbert
13 °C
21 °C

Egyetlen atomból készült tranzisztor

2012.02.20. 11:18
Ausztrál kutatók megalkották a világ legkisebb, egyetlen foszforatomból álló tranzisztorát, de a körülményes gyártási módszer egyelőre megakadályozza, hogy processzorokat építsünk belőle. Nem ez az első egyatomos tranzisztor, de az elődeinél precízebben ültethető be, ezért nagyobb az esély rá, hogy sikerül hasznosítani.

A számítógépekhez szükséges csipek mérete egyre zsugorodik, ami lehetővé teszi, hogy egyre kisebb méretű, ugyanakkor nagyobb teljesítményű számítógépek épüljenek. Már közel vagyunk ahhoz, hogy egyedi atomokból készüljenek tranzisztorok – mondta Michelle Simmons, az ausztrál Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa.

A foszforatomot úgy rakták a helyére, hogy egy szilícium lapkát befedtek hidrogénnel, majd egy pásztázó alagútmikroszkóp segítségével eltávolítottak néhány hidrogénatomot. A megadott helyen egy aprócska, mindössze hat szilícium atomból álló, téglalap alakú rés jött létre. Egy kémiai reakcióval a helyére rögzítették a foszforatomokat, és egyetlen atom csatlakozott a szilíciumhoz.

Simmons szerint mostani eredményük gyönyörű demonstrációja annak, hogy atomi méretben, kontrollált körülmények közt valódi eszköz hozható létre. Az egyetlen atomból álló tranzisztor gyakorlati hiányossága, hogy mínusz 196 Celsius-fokon kell tartani, hogy az atom elektronjai a hőmozgás miatt ne mozduljanak ki az elfoglalt csatornából.

Az áttörés újabb lépést jelent az egészen kisméretű elektronikus eszközök és a kvantumszámítógép felé. A csipek fejlődését meghatározó Moore-törvény szerint a csipekben másfél évente duplázódik meg a tranzisztorok száma, és ez alapján körülbelül 2020-ra kell elérnünk az egy atomból álló tranzisztorok szintjére. Simmons megoldásának hála a kutatók már most elkezdik tanulmányozni az apró eszközök viselkedését, és értékes tapasztalatokat gyűjtenek róluk, mire a tömegtermelés is eljut az atomi méretekig.