Brüsszel felfüggeszti az ACTA ratifikálását

2012.02.22. 17:11

Az Európai Unió luxembourgi bírósága vizsgálja meg, hogy összeegyeztethető-e a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - ACTA) az uniós joggal - jelentette be Karel De Gucht, aki az unió kereskedelmi politikájáért felelős bizottság tagja. Az ACTA megállapodás célja az internetes kalóz-letöltések megfékezése, ellenzői az internet szabadságát féltik.

A megállapodás több országban is viharos tiltakozást váltott ki, mióta Tokióban aláírták; a tiltakozók elsősorban az internetet használó fiatalok közül kerültek ki. De Gucht szerint az ACTA-val kapcsolatos vitának tényeken kell alapulnia, nem pedig a közösségi honlapokat és blogokat uraló félretájékoztatásokon és rémhíreken.

A jogvédők korábban is kifogásolták, hogy bár az eredeti tervezetből számos, betarthatatlannak minősített pont kikerült, a végleges szöveg sok helyen homályosan és kétértelműen fogalmaz, illetve a nem szándékos, vagy kimondottan véletlen szerzői jogsértéseket is kriminalizálja.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet médiaszabadság-felelőse, Dunja Mijatovic szerint a megállapodás egyes rendelkezései csorbíthatják a szólásszabadságot. A megállapodás aláírása után egész Európában – köztük Magyarországon is – tüntettek a tervezet elfogadása ellen.  • Tippek
  • Hírek