Öt év haladékot kapott a Windows 7

2012.02.22. 10:29
A Microsoft bejelentés nélkül meghosszabbította a fogyasztói Windows-verziók terméktámogatási életciklusát. A vállalat által csendben bevezetett új szabályok szerint a otthoni Vistához és a Windows 7-hez ugyanúgy tíz évig biztosítanak biztonsági frissítéseket, mint az üzleti kiadásokhoz.

A szoftvercég korábbi támogatási gyakorlata szerint minden termékhez – akár üzleti, akár otthoni felhasználásra szánják – a kiadástól számított 5 évig jár alaptámogatás. Ez alkalomszerű díjtalan segítségnyújtást és fizetett támogatást, biztonsági frissítéseket és nem biztonsági jellegű egyéb javítások igénylését foglalja magába. A fogyasztói Windows-kiadásokhoz esetében ennek lejártával véget ért a termék életciklusa, míg az üzleti termékek további 5 évig bővített támogatásra jogosultak. Ebben az időszakban a biztonsági javítások változatlanul ingyenesek, de a nem biztonsági jellegű frissítések már csak azoknak a vállalatoknak járnak, amelyek erre a célra szerződést kötöttek a Microsofttal.

A ZDNet egyik bloggere hétfőn felfedezte, hogy frissült a vállalat terméktámogatási oldala, és mostantól a Windows Vista és a Windows 7 otthoni verziói is megkapják a bővített támogatást. Eredetileg a Vista támogatása bő másfél hónap múlva, 2012. április 10-én véget ért volna, de a változtatással 2017. április 11-ig haladékot kapott a rendszer. A Windows 7 fogyasztói verziója pedig 2015. január 13-a helyett 2020. január 14-ig lesz biztonsággal használható.

A Microsoft később hivatalosan is megerősítette a termékéletciklus-szabályok változását. Mint közölték: a felhasználói élmény egységesítése érdekében a Windows összes asztali kiadása esetében azonos terméktámogatási politikát alkalmaz a jövőben a cég, így minden termékhez – beleértve az OEM-, fogyasztói és üzleti kiadásokat – egyaránt 5 év általános és további 5 év bővített támogatás jár abban az esetben, ha azokra az elérhető legfrissebb szervizcsomag telepítve van.

Nem ez az első alkalom, hogy a vállalat meghosszabbította egy terméke életciklusát. A Windows XP esetében egyrészt az általános támogatási időszakot két évvel, 2009-ig kitolták, majd bejelentették, hogy az otthoni kiadás felhasználóinak is biztosítani fogják a meghosszabbított támogatást, így a rendszerhez egészen 2014 áprilisáig járnak ingyenes biztonsági frissítések. Ez a 2007-es lépés azonban egyedi volt, nem hozott általános érvényű változást a terméktámogatási irányelvekben. Az új szabályok szerint az idén nyárra-őszre várt Windows 8 otthoni kiadásai várhatóan 2023-ig lesznek támogatottak.  • Tippek
  • Hírek