Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Feltörték a világ egyik legnagyobb pornóoldalát

2012.02.23. 12:47

Feltörték a legnagyobb felnőtt témájú videómegosztó, a Youporn.com egyik szerverét, ami a prémium szolgáltatásokra befizető felhasználók regisztrációs adatbázisát tartalmazta. A Sophos biztonságtechnikai cég jelentése szerint több mint egymillió felhasználó emailcímei és jelszavai kerültek a támadók kezébe, akik ebből 6500-at bizonyítékként közzé is tettek.

A betörés technikai részletei nem ismertek, az azonban biztos, hogy a címek és jelszavak adatbázisát titkosítás nélkül, sima szövegfájlban tárolták a szerveren, ami óriási felelőtlenség biztonsági szempontból. Az érintett Youporn-hozzáféréseket ugyan deaktiválták, az adatlopás mégis komoly veszéllyel jár, hiszen sokan lehetnek, akik a pornóoldalon megadott felhasználónevüket és jelszavukat használják más szolgáltatásoknál, érzékeny adatokat tartalmazó levelezéseknél, online bankolásnál, fizetős szolgáltatásoknál, webes boltokban.

A jelek szerint a felhasználók többsége a regisztrációhoz egyszer használatos, ingyenes postafiókot használt, a napvilágra került 6500-as minta nagyjából fele gmailes, vagy hotmailes címről regisztrált. A jelszavak sem mutatják azt, hogy az online pornónézők különösebben odafigyelnének a biztonságra, a két messze leggyakoribb jelszó a könnyen kitalálható qwerty123, és youporn123456789 volt.

A Youporn a statisztikák szerint az internet összes oldala között a 100 leglátogatottabb közé tartozott, a felnőtt témájúak közül csak a magyar kötődésű webkamerás kukkolóoldal, a Livejasmin tud több látogatót felmutatni.