Emőke
4 °C
20 °C

Űrliftet építene egy japán vállalat

2012.02.24. 16:39
A Daily Yomiuri beszámolója szerint a japán Obayashi Corporation egy űrlift megépítését tervezi, amellyel 2050-re készülnének el. A lift 36 ezer kilométeres magasságba juttatná fel az űrutazókat, és egy űrkikötőben dokkolna.

Noha az űrlift koncepciója leginkább egy sci-fi regényt idéz, az Obayashi Corporation szerint a terv megvalósítható. Ezt igazolja az is, hogy az űrtechnológia legrangosabb innovációs díja, az X-Prize kiemelt figyelmet szentelt az űrlifteknek, de sokak szerint a szerkezet kényelmetlen és lassú mivolta több problémát okozna, mint amennyit megoldana.

NASA+Space+Elevator+concept

A terv – legalábbis papíron – működőképesnek tűnik. A lift építéséhez az Obayashi olyan szén nanocsöveket használna, amelyek hússzor erősebbek az acélnál, és remek alapanyagot biztosítanának a 96 ezer kilométer hosszú felvonókábeleknek. A nanocsövekből készült űrliftkábelek gondolatával már mások is kacérkodtak – igaz, ők a Holdba vezető út negyedénél rövidebb kiszerelésben gondolkodtak.

A Yomiuri Shimbun értesülése szerint a lift végállomása egy, a Földtől 36 ezer kilométerre lévő űrkikötő lenne, az Obayashi képviselője pedig azt nyilatkozta, hogy a liftbe lakótereket és laboratóriumokat is beépítenének. A harminc embert szállítani képes fülke a tervek szerint óránként 200 kilométer megtételére lenne képes; ahhoz tehát, hogy a lift elérje a végállomást, hét és fél napra lenne szükség. A projekt várható költségeit még nem számították ki, de a szóvivő megjegyezte, hogy mindent megtesznek azért, hogy a terv 2050-re megvalósulhasson.

Az Obayashi Corporation korábban már sikerrel valósított meg lehetetlennek tűnő feladatokat. Az ő nevükhöz fűződik a helyiek által csak Musashi néven emlegetett, 634 méter magas Tokyo Sky Tree, amely Japán legmagasabb épülete lesz. Szintén az Obayashi műve a Dubaiban épült, 75 kilométer hosszú metróhálózat, amely a vezető nélkül közlekedő szerelvények mezőnyében világrekordernek számít.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!