Sára, Márió
2 °C
6 °C

Milyen lesz az iPad 3?

2012.02.28. 20:06
Két- vagy négymagos lesz a jövő kedden bemutatott iPad 3? Mekkora lesz a kijelzője, lesznek rajta gombok? Mit jelent a kétszeres Retina Display? Összeszedtük a pletykákat az Apple legújabb tabletjéről.

Valószínűleg szerdán mutatják be az Apple legújabb tabletjét, az iPad3-at. Ahogy ilyenkor lenni szokott, az összes nagyobb amerikai kütyüblognak vannak bennfentes információi, szivárognak a specifikációk, pedig néha börtön jár a szivárogtatásért. Vadabbnál vadabb ötletek merülnek fel, de a végén mindig sikerül nagyjából eltalálni a kész terméket. Nézzük, mit jósolnak most a mindent tudók.

6905639329 02f36383c1 z

Az iPad 3-ról már az iPad 2 megjelenése után elkezdtek pletykálni, hogy az miért is lesz még sokkal jobb, mint a frissen bejelentett tablet. Január végén jött a hír, hogy elkezdődött az iPad 3 gyártása, néhány napja pedig az a pletyka volt olvasható, hogy már szállítják is a kész tableteket. És innen felpörögtek az események és a találgatások is.

Marad a két mag

Az egyik nagy kérdés, hogy milyen processzor lesz az iPad 3-ban. Nagyon sokáig tényként kezelték, hogy 1 gigahertzes, négymagos, saját fejlesztésű A6-os csip lesz a a gépben. A legújabb hírek szerint azonban mégsem A6-os csipet tesznek bele, hanem egy A5x nevűt, amely az iPad 2-ben lévő csip továbbfejlesztett változata.

075dcc9d63738e778cb2-L

Az eredeti iPad A4-es csipjét S5L8930X-nek hívták, az iPad 2-ben az A5-öt S5L8940X-nek hívták. Az A5x-et pedig S5L8945X-ként emlegetik. Vagyis ez nem egy teljesen új csip, hanem egy korábbi módosított változata, és marad a két mag.

Kétszeres retina

A másik fontos kérdés a kijelző felbontása. A pletykák kétszeres Retina Displayről szóltak, vagyis 2048*1536 pixeles felbontást ígértek. Ez a kétszeres jelző a MacRumors íróitól ered, ők vizsgáltak meg egy hasonló kijelzőt, amit állítólag az iPad 3-ba tesznek. Kiderült, hogy ugyanakkora területen, ahol az iPad 2 kijelzőjén 4 (2x2) pixel volt, itt 16 (4x4) lesz.

A kijelző marad 9,7 hüvelykes, és a formája is megegyezik az elődével. A változás azt jelenti, hogy megint át kell írni az alkalmazásokat, hogy a jobb felbontású kijelzőn is élvezhetőek legyenek.

Ide tartozik még, hogy egyes hírek szerint máshol lesznek a hangerőszabályozó gombok és a bekapcsoló gomb. Erre a kábelek hosszából következtettek a Micgadget bloggerei, akiknek állítólag sikerült szerezni egy üres vázat. Más hírek szerint egyáltalán nincsenek rajta gombok, se bekapcsoló, se hangerőszabályozó.

Nagyobb házzal

Az iPad 3 valószínűleg vastagabb lesz, 1-1,5 milliméterrel, de ez modelltől is függhet. Vannak persze olyan pletykák is, amelyek szerint vékonyabb lesz az iPad 2-nél, hiszen mindenki a legvékonyabb, legkönnyebb, leggyorsabb, legszebb tabletet szeretné létrehozni – miért lenne pont az Apple a kivétel?

6905639671 81de21bcef z

A dizájnon is változtatnak valamennyit, kerekítettebbek lesznek a sarkai, de határozottabbak az élei. Jobb kamerát is kap az elődénél, de valószínűleg nem lesz nyolc megapixeles, mert az jelentősen megdobná a gyártási költségeket.

Természetesen felmerült, hogy LTE-t is támogatják majd, legalábbis az iPad 3 egyes verziói. Ugyanakkor, mivel ez még nem teljesen kiépített, elképzelhető, hogy ezt a következő iPadre hagyják és most csak 3G-s változattal jönnek elő.

A belső tárhely nem változna, 16, 32 és 64 gigabájtos változattal készül az Apple.

One more thing

Nem tarthatnak úgy Apple-bejelentést, hogy ne merülne fel az éppen aktuális termék kisebb változatáról hír. Amikor az iPhone-ról van szó, mindig előkerül az iPhone Mini. Most az iPad Miniről szólnak pletykák.

Egészen komolyan tudják állítani, hogy már készül egy 400 dollárnál olcsóbb, 7 hüvelykes tablet. Természetesen iOS-sel, hasonló dizájnnal, mint az iPad 3. Állítólag már tesztelik ezeket a kisebb iPadeket, és olvastunk már nyolchüvelykes verzióról is. Sőt olyan változata is van a pletykának, hogy a hagyományos 9,7 hüvelykes változat helyett lesz a nyolc hüvelykes az iPad.

Azt nem állítják a források, hogy ezt már most bemutatnák, de tudni vélik, hogy még az idén, az utolsó negyedévben, még karácsony előtt a boltokba kerül ez a mini iPad is.