Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Eladó a Twitter archívuma

2012.03.01. 13:22

A Twitter áruba bocsátja az archívumát. Az egyébként publikusan is elérhető bejegyzések gyűjteménye statisztikusok és adatbányászok számára aranyat ér, jogvédők azonban a személyes adatok veszélybe kerülését látják az akcióban. A botrány a legutóbbi, és eddigi legnagyobb üzlet kapcsán robbant ki: a brit Datasift cég az elmúlt két év teljes archívumát vásárolta meg, ami nagyjából 500 milliárd bejegyzést jelent, sok esetben valós személyazonosságokkal és a mikroblogger gps-koordinátáival.

Ezek az adatok ugyan bárki számára elérhetők az interneten, a régebbi bejegyzéseket már roppant körülményes előbányászni a Twitterről. Az adatbázisba rendezett, statisztikai vizsgálatokra, keresésekre előkészített adathalmazt a brit cég a Historics nevű szoftverével fogja elemezni, az eredményeket pedig havi tízezer font (3,4 millió forint) előfizetési díj ellenében adják oda cégeknek.

A hírek szerint közel ezer cég érdeklődött már a rendszer iránt, ami a hagyományos közvélemény-kutatásoknál átfogóbb visszajelzéseket adhat nekik a termékeikkel, szolgáltatásaikkal kapcsolatos véleményekről.

A szolgáltatás 2012 áprilisában indul, és a cég már bejelentette, hogy az analizáló szoftverét szeretné kiterjeszteni a facebookos bejegyzések elemzésére is. Hogy a Twitter mennyit keres az archívuma eladásával, arról egyelőre nem szólnak a hírek, de szakértők szerint a marketingesek és piacelemzők számára nagyon sokat érhet egy ilyen óriási és részletes adatbázis.