Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Kész a jövő ágyújának prototípusa

2012.03.01. 08:44

Az amerikai haditengerészet 2005 óta kísérletezik a railgun megvalósításával, vagyis egy olyan fegyver kifejlesztésével, ami a lövedékét nem kémiai reakcióból nyert energiával (puskapor felrobbantásával), hanem elektromágneses úton gyorsítja fel. A kutatásra eddig 240 millió dollár ment el, és 2010-ben komolyan fontolóra vette a Pentagon hogy leállítja az egészet, de most végre elkészült az első olyan prototípus, amit már élesben lehet kipróbálni, nem laborban, vagy kísérleti hangárban.

A BAE Systems hadiipari cég által tervezett és épített railgunnak 12 méteres ágyúcsöve van, és egymillió ampernyi áram adja meg a lövedéknek a lendületet, amit az ágyú a hangsebesség többszörösére felgyorsítva 50-100 tengeri mérföldes távolságra képes eljuttatni (90-180 kilométer). Ez a mai hadihajókon rendszeresített, 13 kilométeres hatótávolságú ágyúk után új fejezetet nyithat a vízi hadviselésben. A hadsereg azért tervezi hajókra a fegyvert, mert ott lehet igazán kihasználni az óriási hatótávolságot a tűzgyorsasággal kombinálva (tíz lövés percenként), és egy óriási hadihajón van csak hely egyáltalán az ágyúnak és az energiaellátását biztosító generátornak úgy, hogy az egész mobil is marad valamennyire. Az ellenséges védelmi vonalak átlövésén kívül védelmi feladatokra is szánják a railgunt, a hajó felé tartó rakéták semlegesítésére.

A prototípus sikeres bemutatkozása után a haditengerészet úgy tervezi, hogy még öt évnyi munkára és fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy az első darabot felszereljék egy éles bevetésre induló hadihajóra. Amin még sokat kell javítani, az a pontosság, az amortizáció (jelenleg nagyon hamar tönkreteszik az óriási energiájú lövések az ágyút), és az energiaigény megoldása. Ma még csak úgy tudná egy hadihajó az ágyút táplálni, ha a lövések idejére a hajtóműveit is leállítja, és a megtermelt energia minden morzsáját a railgunba vezeti.