Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Arany Jánost köszönti a Google-logó

2012.03.02. 15:25

Arany János születésének 195. évfordulóját ünnepli a Google: a keresőoldal logójában a költő legismertebb hőse, Toldi Miklós látható, amint a petrencés rúddal mutatja az utat Buda felé. Az ünnepi Google-logó nemcsak a kereső magyar, .hu doménen futó oldalán látható, de a leglátogatottabb angolon is – utóbbin csak akkor, ha magyar ip-címről nézzük.

A Google évek óta rendszeresen a logója átrajzolásával tiszteleg évfordulók és események előtt, több ezer ilyen, doodle-nek becézett grafika volt már látható az oldalon. A legelső az 1998-as Burning Man fesztivál alkalmából készült, aminek nagy rajongója a cég két alapítója, Larry Page és Sergey Brin. Ma már előfordul, hogy egy nap több ünnepi Google-embléma is fut egyszerre, és a látogató ip-címétől függ, hogy melyiket látja. Március elsején például a britek a Szent Dávid-nap, a spanyolok a nemzeti könyvtáruk megalapításának 300. évfordulója, az argentinok pedig a népszerű festőművész, Quinquela Martín születésnapja alkalmából kaptak speciális logót.

goog640

A napi Google-logó mindig meglepetés, előre sosem jeleni be a cég, ki, vagy mi előtt fog tisztelegni, viszont ötleteket szívesen fogadnak emailben a felhasználóktól a proposals@google.com címen. Olykor a doodle meg is elevenedik, és kép helyett animációt vagy akár egy játékot kap a felhasználó. Novemberben például így emlékezett meg a Google a lengyel scifi-íróról, Stanisław Lemről.