16:00, November 29.
Ecuador 1
Szenegál 2
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 2
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Önállóan cselekszik a DARPA új robotkarja

2012.03.03. 10:20

Az amerikai haditechnikai kutatóintézet, a DARPA támogatta annak a robotkarnak a fejlesztését, ami jóformán teljesen önállóan hajtja végre az utasításokat. Az Autonomous Robotic Manipulation (ARM) program célja, hogy minimális emberi beavatkozás mellett, a lehető leggyorsabban hajtson végre olyan összetett feladatokat, amelyere leginkább csak az emberek képesek.

A jelenleg használt szoftvernél az emberi beavatkozás gyakorlatilag a parancskiadásra korlátozódik, a feladatok elvégzéséről már a robotkart vezérlő szoftver, illetve a szenzorok gondoskodnak. A robot a fején, a nyakán és a kezén is érzékelőket visel: ezek gondoskodnak az ütközésészlelésről, ezek mérik az erőhatást, és ezek alkotnak vizuális képet a környezetről.

A tavaly novemberben végrehajtott tesztelés során a legjobb csapat 93 százalékos eredményt ért el; ennek során a robot finom mozgatásához kapcsolódó képességeket tesztelték. A DARPA és a kutatók az ARM második fázisában már az összetettebb, egyszerre két robotkart is megmozgató feladatok végrehajátására helyezik a hangsúlyt.  • Tippek
  • Bankszámla