Tádzsikisztán blokkolja a Facebookot

2012.03.03. 22:21

A tádzsik internetszolgáltatók szóbeli utasítást kaptak a kormányszervektől, hogy blokkolják a Facebook közösségi portált és több független hírportált. "Mi csak végrehajtjuk a parancsot. A hatóságoktól kapjuk a működési engedélyünket, és mint egy megszakító, leállítottuk a honlapokhoz való hozzáférést" - mondta Parvina Ibodova, a tádzsik internetszolgáltatók szövetségének elnöke.

Ibodova elmondta, hogy tucatnyi szolgáltató blokkolta szombaton a Facebookot, a zvezda.com, a ferghana.ru, a maxala.org, a tkjnews.com, a centrasia.ru és más internetes oldalakat. A Twitter mikroblog portál egyelőre elérhető. Ibodova nem tudja, politikai döntésről van-e szó.

A hatóságok műszaki és megelőzési okokat emlegettek, ugyanakkor az is tudott, hogy a blokkolt hírportálok rendszeresen közölnek rendszerbíráló cikkeket. A Facebook az elmúlt időszakban igen népszerű lett Tádzsikisztánban, tavaly a felhasználók száma megduplázódott és elérte a 26 ezret. Több Facebook-csoport nyílt vitát tartott politikai kérdésekről és bírálta a hatóságokat.

Tádzsikisztánt, a 7,5 milliós lélekszámú, szegény közép-ázsiai volt szovjetköztársaságot Emomalii Rahmon elnök 1992 óta irányítja vaskézzel. Más közép-ázsiai volt szovjetköztársaságok szintén gyakran döntenek az internet ellenőrzését célzó intézkedésekről, mert a vezetők félnek attól, hogy országaikban a közösségi oldalak ugyanolyan szerepet játszhatnak, mint amilyeneket az arab világ forradalmaiban és az orosz tömegtüntetések megszervezésében játszottak.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM