Sötét hálózatot építenek a fájlcserélők

2012.03.05. 11:56
A Pirate Bay elleni ítélet, a Megaupload bezárása és a kalózmásolatok elleni törvénytervezetek semmi jót nem ígérnek a fájlcserélőknek. Az ellenséges légkör miatt olyan, külvilágtól elzárt hálózatok jönnek létre, amik még sok gondot okozhatnak a hatóságoknak.

Veszélybe került a szabad fájlcsere, és az emberek rájöttek, névtelen, decentralizált és cenzúrázatlan hálózatokon kell folytatni a kalózkodást. Nincs nehéz dolguk, mert szabadon elérhetők azok az eszközök, amikkel teljesíthető ez a három feltétel. Egy virtuális magánhálózatot használva máris védettebbé válik a júzer, de aki kevésbé ért a műszaki dolgokhoz, annak inkább egy előre legyártott biztonságos kliens nyújt jó megoldást.

A decentralizált Tribler torrentkliensről már írtunk, de vannak attól eltérő megoldások is, amelyek nemcsak a központi gyűjtőportálokat teszik szükségtelenné, hanem névtelenséget is garantálnak. Ilyen például a RetroShare, ami a neve ellenére előremutató kezdeményezés, és a fejlesztői szerint egyre többen telepítik a gépükre.

A RetroShare segítségével titkosított fájlcserélő magánhálózatot hozunk létre. Amikor felveszünk a hálózatunkba egy megbízható ismerőst, akkor hitelesítőkulcsot cserélünk, és ezután már titkosított csatornán töltjük le egymástól a fájlokat (gyakorlottaknak és érdeklődőknek: a rendszer PGP hitelesítést és OpenSSL rejtjelezést használ).

Gyakorlatilag egy alternatív számítógépes hálózat, egy külvilág számára elérhetetlen Darknet jön így létre, aminek a forgalmát lehetetlen kívülről monitorozni. Nagy problémát okozhat a hatóságoknak, ha szélesebb körben válnak ismertté a titkosított hálózatok, és a növekvő népszerűségük hatására egyre fejlettebb és könnyebben kezelhető programok válnak elérhetővé – nemcsak az ártalmatlan zenerajongó kalózok, hanem akár a bűnözők, pedofilok számára is.

Félreértés ne essék: a bűnözők és a zsarnoki kormányok által elnyomott ellenzékiek eddig is a külvilágtól elzárt hálózatokon kerestek menedéket. A fájlcserélők ellen indított hadjárat azonban nem várt fejlődést generálhat az internet ezen rejtett világában.

A Triblerhez hasonlóan a RetroShare is több mint fél évtizede létrezik, de csak az elmúlt néhány hónapban ugrott nagyot a felhasználók száma. Januárban, vagyis a SOPA törvénytervezet körüli felhajtás csúcsán megháromszorozódott a RetroShare júzereinek száma, majd a Magaupload-féle online tárhelyek februári bezárása újabb duplázást hozott. Mindezeknek hála most már tízszer többen használják a klienst, mint 2011 decemberében – írja a TorrentFreak.  • Hírek
  • Bankszámla