Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Elkapták a Lulz Sec hekkereit

2012.03.06. 16:55

Levágtuk a Lulz Sec fejét – kommenálta a Fox Newsnak azt az akciót az amerikai szövetségi nyomozóiroda szóvivője, amiben a hírhedt hekkercsoport öt tagját tartóztatták le. A Lulz az Anonymous aktivista közösségből vált ki, és tavaly tavasszal heteken keresztül folytattak ámokfutást a neten, szinte naponta feltörve vagy megbénítva óriáscégek és amerikai kormányzati szervek oldalait, hitelkértyaszámok adatbázisait és céges levelezések archívumait közzétéve.

A szervezetnek most öt csúcshekkerét fogta el az FBI: két londoni, két írországi és egy chicagói férfit, akik az interneten Kayla, Topiary, Pwnsauce, Palladium és Anarchaos néven voltak ismertek. A nyomozóiroda közleménye szerint a sikerben nagy szerepe volt a csoport egykori vezetőjének, a Sabu néven ismert 28 éves New York-i Hector Xavier Monsegurnek, akivel az FBI a jelentés szerint tavaly augusztusban kötött vádalkut, és azóta segítette társai személyazonosságának kinyomozásával az irodát. Az FBI a hírek szerint a gyerekeivel zsarolta Sabut, aki inkább feldobta a társait, mint hogy börtönbe jutva el kelljen hagynia két gyerekét.

A Gizmodo által megszólaltatott hekkerek szerint Sabu hónapok óta gyanúsan viselkedett, napokra-hetekre nyomtalanul eltűnt, és személyes információk után érdeklődött (olyakor pénzt is kínálva értük) a hekkerkollégákról.

A Lulz veszte: Hector Xavier Monsegur avagy “Sabu”
A Lulz veszte: Hector Xavier Monsegur avagy “Sabu”

Hogy pontosan milyen bűncselekményekkel vádolják a hekkereket, és milyen büntetésre számíthatnak, egyelőre nem tudni, a Fox News hiába próbálta szóra bírni Monsegur ügyvédjét is. A társai elárulásával hírbe hozott hekker a botrány kirobbanása előtt annyit írt a Twitteren, hogy a szövetségi kormányt gyáva bohócok irányítják, akiknek minden áron ellen kell állni.