Órákig elérhetetlen volt a Facebook

2012.03.07. 07:32 Módosítva: 2012.03.07. 08:58

Szerda reggel, magyar idő szerint fél 7-7 körül elérhetetlenné vált a legnépszerűbb közösségi oldal, a Facebook. Az Index szerkesztőségéből reggel hét óra után pár perccel az oldal ismét elérhető volt, azonban Budapest más részein és világszerte még akadtak fennakadások. A szerda reggeli leállásban Magyarországon kívül érintett volt Albánia, Belgium, Bosznia, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Észtország, Franciaország, Finnország, Németország, Izland, Írország, Izrael, Olaszország, Makedónia, Málta, Norvégia, Hollandia, Portugália, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szerbia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország, Ukrajna, az Egyesült Királyság, Abu Dhabi, Egyiptom, Ghána, Pakisztán, Dél-Afrika és Srí Lanka is.

A PC World informatikai magazin online kiadása elképzelhetőnek tartja, hogy a hibát a közösségi oldal két frissen üzembe állított szerverének (a glb1.facebook.com és a glb2.facebook.com) megbénulása okozta. Az oldal szakértői azt gondolják, hogy a probléma a DNS szervereknél lehetett, mivel több felhasználó is jelezte, hogy proxy, illetve VPN használatával az Egyesült Államokba bejelentkezve gond nélkül tudta használni a Facebookot.

A Twittert fél nyolc körül kezdték elárasztani a twitek a Facebook leállásáról. Néhány helyen még mindig elérhető volt a közösségi háló, a Downforeveryone és a downorjust.me monitoroldal szerint is. A Downrightnow.com grafikonja ugyanakkor még 9:40-kor is teljes szolgáltatáskiesést mutat.

Az Anonymous hekkercsoport korábban többször is azzal fenyegetőzött, hogy összehangolt támadásokkal teszi lehetetlenné a Facebook működését, azonban egyelőre semmi jele annak, hogy ilyesmiről lenne szó. (A hekkercsoport egyébként tavaly november 5-én, Guy Fawkes napjára hirdetett akciót.) A Twitteren közreadott válaszuk szerint azonban a csoportnak a mai leálláshoz nincs köze.

A Facebook kiesése sokkal több oldalt érint, mint elsőre gondolnánk. Nem működnek például a megosztó, like gombok. Azok az oldalak is használhatatlanok lesznek, melyek Facebook Connectet alkalmaznak, vagyis ahol nem kell regisztrálni az oldalon, hanem a Facebook felhasználói fiókkal kell belépni.

Magyar idő szerint reggel 9 óra környékén a megszaporodó twitterüzenetek és az ismét megmozduló Facebookos tevékenységi lista alapján úgy tűnik, hogy sokak számára ismét elérhető a szolgáltatás, bár többen panaszkodnak arra, hogy az oldal csak lassan reagál. A kiesés okáról hivatalos magyarázat továbbra sem született, órákkal a leállás, illetve a 9 órai újraindulást után a Facebook szóvivője egy szűkszavú közleményben annyit mondott, hogy közelebbről nem részletezett "technikai nehézségekkel" kellett szembenézniük, amiket végül sikerrel elhárítottak.

Korábban 2010. augusztus 31-én délután volt hasonló leállás, amely több országot érintett, akkor pár héttel később az oldal közölte, hogy egy szoftverhiba vezetett az adatbázisok meghibásodásához, emiatt kellett leállítani az egész oldalt, hogy megállítsák az adatbázisok felé irányuló forgalmat.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM