Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Lelőnék a Hotfile fájlcserélő portált

2012.03.08. 16:55
A Megaupload után a Hotfile-t is letakarítaná az internetről az amerikai filmipar, mert szerinte ott is rengeteg jogsértő tartalmat osztanak meg.

A Hollywoodot képviselő MPAA keresetet nyújtott be az Egyesült Államokban a Hotfile ellen, és ha a bíróság elfogadja a kérelmet, akkor az internetes tárhelszolgáltatást hosszas tárgyalás nélkül is leállíthatják. A stúdiók évek óta próbálják bezáratni a portált, amely azzal védekezik, hogy kérés esetén eltávolítja a szerzői jogot sértő tartalmakat.

A bírósági irat szerint a Disney, a 20th Century Fox, a Universal Studios, a Columbia Pictures és a Warner Bros támadja a Hotfile-t. Azt állítják, hogy a vállalat aktívan támogatja a szerzői jogok sértését, és ez a vállalat motorja, hiszen a letöltött fájlok több mint 90 százaléka jogsértő.

Állításuk szerint szinte mindegyik felhasználó sérti a szerzői jogokat. A Hotfile üzleti modellje ugyanolyan, mint a nemrég sikeresen bezárt Megauploadé. A vállalat a feltöltött videók népszerűsége alapján fizet a felhasználóknak, és a stúdiók szerint ez egyértelműen a jogsértő tartalmak feltöltésére buzdítja őket.

A panamai központú Hotfile elméletileg védelmet élvez a digitális szerzői jogokkal kapcsolatos törvény (DMCA) alapján, mert kérés esetén eltávolítja a jogtulajdonos szerint sértő tartalmakat. Ugyanez a törvény nyújt védelmet a Youtube-nak is, ahová a felhasználók gyakran töltenek fel jogsértő videókat. A stúdiók azonban azt állítják, hogy a Hotfile nem teljesíti a feltételeket, mert nem azonosítja a visszaeső feltöltőket. Az MPAA szerint van olyan felhasználó, aki már legalább háromszázszor kapott figyelmeztetést.

A felperesek szerint a legnagyobb feltöltők fele visszaeső. A Hotfile persze próbálja megelőzni a bajt, azt állítja a weboldalán, hogy megváltoztatta a felhasználókat azonosító rendszerét, és sokkal komolyabban veszi a jogsértő tartalmak törlését. Emellett olyan technológiát is bevezetett, amely azonosítja a szerzői jog által védett tartalmakat, így azok feltöltését blokkolni tudja.

Bár még a Megaupload tárgyalása sem kezdődött el, a filmipar sorra támadja a hasonló szolgáltatásokat, amelyek a méretük és ismertségük miatt elég könnyű célpontok. Igazából gyanús lehet minden olyan portál, ahol az emberek nagy felbontású, hosszú videókat tárolhatnak, hiszen nagyon kevesen készítenek és osztanak meg ilyen saját készítésű videókat.

Persze a filmiparnak azt is tudnia kell, hogy amint bezár egy fájlcserélő, újabb bukkan fel helyette. Ráadásul olyan új technológiák jelennek meg, amiket egyre nehezebb lefülelni.