16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Terabites rekorder az IBM optikai csipje

2012.03.08. 16:08
Az IBM kutatói elkészítették egy új optikai csip prototípusát, aminek terabites adatátviteli sebessége van. A szuperszámítógépekbe szánt Holey Optochip technológia sokkal hatékonyabb, mint a jelenlegi optikai rendszerek.
screen shot 2012-03-07 at 6 05 03 pm-4f57e93-intro.png

Az elektronok helyett fényt mozgató optikai csipek most is elterjedtek a szuperszámítógépekben, amelyek nagy adatátviteli sebességet igényelnek. Most elősorban a nagyobb egységek (rackek) összeköttetését oldják meg üvegszálas kábelekkel, de az új technológia ennél sokkal tovább megy: a processzorokat köti össze, két processzor kommunikálhat egymással optikai kapcsolaton. A Holey Optochop mindössze 4,7 wattot igényel ahhoz, hogy másodpercenkét egybillió bitet mozgasson meg; körülbelül ötszáz hd mozifilmnek felel meg ez az adatmennyiség.

Az IBM teljesen szabványos alkatrészekből építette meg a csipet, ezért olcsón és gyorsan piacra tudja dobni. Az alap csipben megtalálható minden elektronikai áramkör, ezt egészítették ki az optikai kapcsolattal. Megtalálhatók benne a lézerek, valamint a fényérzékelő áramkörök, amelyek a beérkező fényjelet elektromos jellé alakítják át. A csipbe persze lyukakat kellett fúrni, hogy mert a fény nem tud áthaladni a szilíciumon.

Ma egy szabványos optikai csipnek 12 csatornája van, amelyek egyenként 10 gigabites sebességen működnek, az IBM Holey Optochip azonban 12, egyenként 20 gigabites csatornával rendelkezik, vagyis egészen pontosan a terabitnél valamivel kisebb, 960 gigabites az átviteli sebessége.

A Holey Optochipet a napokban mutatják be egy szakmai konferencián. Maga az IBM nem gyártja majd, de egy-két éven belül kapható lesz, körülbelül 100-200 dolláros áron.  • Hírek
  • Hírek