Megöli az e-könyv a nyomtatottat

2012.03.09. 14:00

A britek 7,6 millió darab könyvet vásároltak 2012 első nyolc hetében, ez körülbelül két és fél millióval kevesebb a 2011 első két hónapjában mért adatnál. Amennyiben a nem fikciós műfajban megjelent köteteket és a gyermekkönyveket is beleszámítják, még drámaibb a helyzet: összesen 4,7 millióval 25 millióra kevesebb papíralapú kiadványt adtak el - derül ki Nielsen BookScan jelentésből.

A nyomtatott könyvek zsugorodó eladása miatt a könyváruházak és könyvesboltok 28 millió fonttal kevesebb bevételt könyvelhettek el az egy évvel ezelőttihez képest, ami többek szerint felveti a kérdést, van-e még helye a hagyományos könyvesboltoknak a főutcákon. A nyomtatott kiadványok iránti csökkenő érdeklődést a legtöbben a Kindle és más e-könyv-olvasó készülékek növekvő népszerűségének számlájára írják. Nagy-Britanniában körülbelül 1,4 millió elektronikus könyvet értékesítettek a karácsonyi időszakban, ez kétszerese a 2010-es ünnepi szezonban eladott e-könyveknek.

A nyomtatott könyvek gyér eladási adataival éles ellentétben az e-könyvek értékesítése meredeken nő. A kiadókat tömörítő Publishers Association szerint az elektronikus formátumú könyvek eladása 623 százalékkal nőtt 2011 első hat hónapjában.

Roger Hickman, egy bolttulajdonos szerint a jelenlegi folyamatok "akkor kezdődtek, amikor Mr. Válság megjelent 2008-ban". A szakember szerint az emberek már nem járnak könyvesboltokba, ha szert akarnak tenni egy-egy könyvre. Inkább megveszik a szupermarketben, az interneten, vagy e-könyv-olvasót használnak.  • Hírek
  • Személyi kölcsön