Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
2 °C
9 °C

Készül a Firefox a Windows 8-ra

2012.03.13. 12:21

Múlt héten elkezdődött a Firefox Metro stílusú verziójának fejlesztése – írta meg a böngésző egyik programozója a blogjában. Amint az ismert, a készülő Windows 8-ban ezt a Windows Phone 7-ben megismert stílusnyelvet erőlteti a Microsoft, a cég tervei szerint az új alkalmazások java része ezt használja majd. A Mozilla az elterjedt böngészők fejlesztői közül a múlt hónapban elsőként jelezte, hogy szerepel a tervei között ennek a felületnek a támogatása.

Az amerikai PC World hívta fel rá a figyelmet, hogy a vázlatos ütemterv szerint az idei második negyedévben elkészül egy olyan technológiai demó, amelynek célja, hogy bemutassa: a Firefox megvalósítható a Metro környezetben is. Ennek sikerétől függően következnek majd az alfa- és bétaverziók a második félévben.

A fejlesztésről hírt adó programozó a blogposztban leírja: a Windows 8 háromféle alkalmazástípust támogat: hagyományos asztali szoftvereket, Metro-appokat és Metro stílussal okosított desktop böngészőket – a Firefox az utóbbi kategóriába kerül majd. Ennek előnye, hogy a browser mind asztali, mind Metro stílusú programként futtatható lesz majd a telepítés után.

Az alkalmazástípus korlátja, hogy a Metro-felületen a böngésző csak akkor indítható el, ha az az alapértelmezett. Tehát ha például a felhasználó az Internet Explorer 10-et használja így, akkor a Firefox csak az asztalon lesz elérhető, ahol természetesen több böngésző is futhat egyszerre.

Egyelőre azonban számos kérdésre nincs válasz. A Mozilla fejlesztői például még azt sem tudják, hogy a program bekerülhet-e majd a Windows Store-ba, hiszen nem száz százalékban Metro-alkalmazásról van szó. Hasonlóképpen nem világos, hogy a Windows 8-hoz készülő verzió fut-e a rendszer ARM-kiadásán, illetve hogy a Metro-felületen lesz-e Flash-támogatás.

Az új Firefox kinézetéről lehet sejtésünk akkor, ha megnézzük a Windows 8 próbaváltozatában elérhető böngészőt, az Internet Explorer 10-et. Ha felhasználói szempontból nézzük, gyakorlatilag két Internet Explorer 10-et látunk a rendszerben, egy hagyományos asztalit és egy Metro stílusút.

Az utóbbi – noha ugyanazt a megjelenítő motort használja – jóval korlátozottabb funkcionalitású, mégis ez az alapértelmezett: ha bármi meghívja a böngészőt, ez indul el. A felhasználói felülete is teljesen eltér az asztali változatétól, például a címsor nem felül, hanem alul található. Ezen kívül nem támogatja a kiegészítőket, a Javát és a Flasht sem.