Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Eltünteti a festéket az antinyomtató

2012.03.16. 13:56

Olyan eljárást fejlesztettek ki a Cambridge-i Egyetem kutatói, amellyel a papírról eltüntethető a lézernyomtatóval készült nyomat. A megoldás az irodai nyomtatást teheti környezetkímélőbbé azzal, hogy a segítségével ugyanazt a papírt többször is fel lehet használni. A kutatás jelenlegi állása szerint nagyjából háromszor lehet nyomtatni ugyanarra a papírra elszineződés vagy károsodás nélkül.

Az antinyomtatás nem újdonság, a Toshiba például már forgalmaz olyan készüléket, amely képes a lézernyomatok eltüntetésére, de ott speciális, adott hullámhosszú fényre elhalványodó kék tintát használnak. A cambridge-i kutatók módszere viszont nem igényel egyedi tonert vagy papírt, elméletileg bármely piacon lévő megoldással működik.

Fotó: University of Cambridge
Fotó: University of Cambridge

A kutatók lézert használnak a tonerfesték elpárologtatására. A szakemberek az 532 nanométeres hullámhosszú, zöld lézert és a négy nanoszekundumos pulzusidőt találták a legjobbnak, mert ez úgy távolítja el a festéket, hogy közben nem károsítja túlzottan a papír hordozófelületet. David Leal-Ayala, a projekt egyik vezetője a New Scientistnek  azt mondta, háromszor tudtak ezzel az eljárással törölni egy teljesen hétköznapi papírról, ezt követően a lapon sárgás elszíneződés jelent meg. Viszont találtak olyan toner-papír kombinációt is, amelynél gyakorlatilag nyom nélkül eltüntethető a nyomat, és a papír is alig károsodik.

A törlés ezzel a módszerrel nem feltétlenül teljes és észrevehetetlen, de az eredmény „majdnem olyan, mint az üres papír”. A kutatók nanorészecskék vizsgálatával azt is megnézték, hogy milyen gázok szabadulnak fel a festékben található polimerek elpárologtatása közben, és úgy találták, hogy azok „javarészt ártalmatlanok”.

A megoldás egyelőre laborkörülmények között működik, a következő lépés egy irodai használatra alkalmas prototípus elkészítése. Ez jelenleg 19 ezer fontból rakható össze, de a kutatók szerint sorozatgyártásban ennek a töredékéért lenne előállítható az antinyomtató, mellyel ha ki nem is váltható, legalább késleltethető a papír amúgy energiaigényes újrahasznosítása.