Valér
2 °C
8 °C

Állítólag Kínát támadják legjobban a neten

2012.03.19. 17:09

Kína a kibertámadások legnagyobb célpontja a világon – állítják kínai szakemberek az országos számítógép-monitoring központ hétfőn közzétett jelentése alapján. A regisztrált támadások tavaly mintegy 8,9 millió számítógép ellen irányultak, és azok forrásai között 47 ezer külföldi IP-címet fedeztek fel. Ezzel szemben 2010-ben az érintett számítógépek száma alig érte el az 5 milliót – áll az országos számítógép-hálózati katasztrófa-elhárítás koordinációs központja által kiadott dokumentumban.

A külföldi IP-címek többsége japán, egyesült államokbeli és dél-koreai eredetű volt. Kína a kibertámadások legnagyobb célpontjává vált – jelentette ki az eredmények ismeretében Csou Jung-lin, a kínai internet társaság informatikai biztonsággal foglalkozó vezetője. Ami a weboldalakat illeti, összesen 1116 honlapot támadtak meg sikerrel külföldi hekkerek. A kínai bankok honlapjai elleni támadásoknál 95 százalékban származtak az IP-címek külföldi szerverektől.

Csou elmondta azt is, hogy a koordinációs központ szeretné elmélyíteni együttműködését a számítógép-biztonság területén más államokkal, s eddig már 40 országgal és 79 szervezettel vették fel a kapcsolatot. Kínában már szó esett a hazai hekkerek aktivitásáról és arról, hogy akciók során előnyben részesítik a kormányzati portálokat.

Szakértők akkor arra figyelmeztettek, hogy a kereskedelmi célú weblapokhoz képest a kormányzati oldalak sokkal kisebb figyelmet fordítanak az időben történő biztonsági ellenőrzésekre, nem törődnek kellő mértékben a védettséget nyújtó programok frissítésével.

A kínai informatikai tárca és a külügyminisztérium korábban többször is hangoztatta, hogy Kína maga is sorozatos hekkertámadások áldozata, de a nemzetközi sajtóban az országról főleg csak mint a különböző támadások eredetének feltételezett, vagy tényleges helyszínéről esik szó.