Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Börtönbe mennek a Pirate Bay üzemeltetői

2012.03.20. 16:19

Az évtized leghíresebb szerzői jogi perének végén 2009-ben a svéd bíróság bűnösnek mondta ki a világ legnagyobb torrentoldalát, a The Pirate Bayt alapító és üzemeltető három svéd fiatalembert, Peter Sundet, Fredrik Neiket és Gottfrid Svartholmot. A kalózok azóta húzták az időt különféle fellebbezésekkel és perújrafelvételi kérelmekkel, de most úgy tűnik, nincs további egérút: hamarosan megkezdik büntetésüket.

A három férfit három különböző börtön várja, mindegyik a háromfokozatú szigorúsági skála második fokozatába van besorolva. A negyedik vádlott, Carl Lundström svéd vállalkozó, aki Rix Telecom nevű cégén keresztül nyújtott segítséget a torrentoldal üzelemtetésében, négy hónap közmunkát kapott büntetésként.

Neij a malmöi Kirseberg börtön lakója lesz tíz hónapig, az 1914-ben alapított börtönben 131 elítéltet tartanak fogva. Svartholmot egyéves büntetésre a Stockholmtól 65 kilométerre levő Mariefred börtön várja – lehet hogy hiába, ugyanis őt a távollétében ítélték el, jelenleg is ismeretlen helyen tartózkodik, legutóbb Kambodzsából adott magáról életjelet. A pletykák szerint elképzelhető, hogy már nem szökésben van, hanem halott. Sunde lakóhelye a következő nyolc hónapban a kórházból átalakított, 262 rabot fogva tartó Vastervik Norra büntetésvégrehajtó intézet lesz. A kalózok a büntetésüket tavasszal kezdik meg.

A börtön mellett komoly pénzbírságot is kiszabott a trióra a bíróság, 46 millió svéd korona (másfél milliárd forint) értékben, de ebből egyelőre csak a Lundström számláján levő 225 ezret (7,3 millió forint) sikerült behajtani. A Pirate Bay továbbra is zavartalanul működik, jelenleg 5,6 millió regisztrált felhasználó oszt meg rajta 36 millió fájlt.