Paszkál
10 °C
15 °C

Túlmelegszik az új iPad

2012.03.21. 10:52

Alig néhány nappal a hárommillió eladott példányt hozó premier után tömegével kezdtek el panaszkodni a harmadik generációs iPad tulajdonosai a tablet egy roppant kellemetlen tulajdonságára: a gép állítólag nagyon erősen melegszik, ha intenzíven használják a processzorát. A reklamációk tíz perc játék alatt 50 Celsius-fokosra forrósodó gépeket említettek, és azt, hogy tipikusan a tablet hátoldalán, a bal alsó sarkánál lesz annyira forró a borítás, hogy kényelmetlen hozzáérni.

A Consumer News letesztelte a melegedést, bekapcsolás után 45 percig futtattak egy erősen hardvernyúzó játékot, az Infinity Blade 2-t a táblagépen, majd hőkamerával vizsgálták meg a felmelegedett gépet. Arra jutottak, hogy ha a gép nem volt rádugva a töltőre, 45 Celsius-fokra, ha rá volt dugva, 47 fokra melegedett fel ennyi idő alatt, és megerősítették a bal alsó sarok extra felhevülését is (ezt valószínűleg az itt elhelyezkedő grafikus processzor erős igénybevétele okozza). Az iPad 2-nél hasonló körülmények között 13 fokkal hűvösebb hőmérsékleteket mértek. A tesztelő szubjektív véleménye szerint a tablet nagyon meleg volt, de nem annyira hogy fájdalmas vagy kellemetlen legyen hozzáérni.

Az is kiderült, hogy kiába van rádugva a töltőre a gép, amíg a játék fut, az akku töltése tovább fogy – ez arra is utalhat, hogy a túlmelegedéstől tartva a mérnökök ilyenkor direkt kikapcsolják, vagy korlátozzák a szintén hőtermelő töltést. A melegedést más hardverigényes alkalmazások, például letöltések közben is sikerült reprodukálni.

A hőkamera képe a régi és az új iPadről (forrás: Consumer News)
A hőkamera képe a régi és az új iPadről (forrás: Consumer News)

Az Apple hivatalos reakciója az ügyre – az iPaddel ellentétben – igen hűvös volt: azt írták, a táblagép az előre megadott hőmérsékleti specifikációk szerint működik, és különben is milyen szép a Retina Display kijelző képe. Emlékezetes, hogy az iPhone 4 első szériájának antennaproblémájára is először hasonlóan reagált a cég, később aztán cserekészülékeket és ajándék tokokat ajánlott fel a kínos hibát tapasztaló vásárlóknak.

A túlmelegedés nem az egyetlen kínos epizód az iPad 3-ként emlegetett, de a cég által csak "az új iPadnek" elevezett kütyü sikertörténetében, sokan panaszkodnak arra is, hogy 4G-hálózatokon nem működik a Facetime videotelefonálás, hogy a nem HD tartalmak elég rondán néznek ki a nagy felbontású kijelzőn, hogy gyenge az előlapi kamera, nem működik együtt az iPad 2-vel bemutatkozott SmartCover borítóval, és hogy kimaradt a táblagépből az iPhone 4S nagy újítása, a Siri, pedig a hardver elbírná.

Az interneten időközben rohamosan terjed a vicc, miszerint már megint az Amazon tolt ki az Apple-lel, mert a Kindle táblagépükhöz levédették a Fire, azaz tűz márkanevet.