Izsó
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Minden második magyar mobil okostelefon

2012.03.22. 13:47

Egyre gyorsabban terjednek világszerte az okostelefonok, az USA-ban és Nyugat-Európában már az eladott telefonok 90 százaléka ilyen készülék. A magyar piacon ugyan még nem ez a helyzet, de tavaly év végén a Telenor Magyarország által eladott mobilok fele már ebbe a kategóriába tartozott.

Takács Zoltán, a Telenor termék és innovációs igazgatója egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a világ 7 milliárdos népességéből több mint 5 milliárd embernek van mobilja, és ezek közül 1,5 milliárd okoskészülék. Tavaly világszerte 1,63 milliárd mobilt adtak el, amiből 483 millió volt okostelefon. Az okoskészülékek aránya az elmúlt évben már 30 százalék volt, szemben a 2008. évi 11 százalékkal.

Tavaly év végén több mint 2,1 millió mobilnetező volt Magyarországon, míg 2008-ban még csak félmillió. 2014-ben világszinten már többen lesznek a mobillal netezők, mint amennyien vezetékes hozzáférést használnak, és a mobilos adatforgalom 50 százalékát az okostelefonok generálják majd.

Magyarországon hasonló folyamatok játszódnak le, amit befolyásol az is, hogyan alakul a következő időszakban az okostelefonok ára. A magyarok elsősorban szórakozásra, videoletöltésre, közösségi oldalak látogatására élménymegosztásra, zenehallgatásra használják az okostelefonokat, hasonlóan a világ más fejlett régióihoz. Az igazgató szerint a másik nagy lehetőség a mobilfizetésben van, amit mutat az is, hogy míg 2011-ben 240 milliárd dollár értékű volt ez a piac, addig 2015-re már 670 milliárd dollárosa bővül az előrejelzések szerint.