Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Nem ér rá a Facebook szabadalmakat bejegyeztetni

2012.03.26. 17:48

A Facebook megerősítette, hogy 750 szabadalmat vásárolt meg az IBM-től, hogy fel tudja ezeket használni a Yahoo és más cégek elleni perekben. A közösségi oldal tehát szabadalmi háborúra készül, nem ez az első eset, hogy szabadalmakat vásárol másoktól.

Már évek óta építi szabadalmi portfolióját cégek felvásárlásával vagy csak a szabadalmak megvásárlásával. Persze saját szabadalmai is vannak, de ezek nagysága eltörpül azok mellett,a miket megvásárolt az elmúlt években.

A Facebooknak hatvan szabadalma van, ebőbl tizenötöt saját maga jegyeztetett be, kilencet vett a HP-tól, tizenegyet a Philips Electronicstól, hármat a brit telekommunikációs szolgáltatótók, kilencet a Walker Digitaltól, egyet a Divan Industriestól, egyek az Applies Industriestól és tizenegyet a Friendstertől vásárolt.

A szabadalmak széles területet fognak át, a legtöbb azokat a területeket, mely a Facebookot jelentik manapság, mint az ismerősök keresése, hírfolyam, kapcsolatok rendezése. Néhány technikai szabadalom is van, mely a háttérben zajló folyamatokat fogja át. Néhány olyan területeket érint, mely funkciók nincsenek a Facebookban, ilyen például a zenei vagy más playlistek. Néhány szabadalom hirdetésekről szól, a felhasználók hogyan vásárolhatnak virtuális javakat.

Az amerikai hatóságok előtt van még száz szabadalom, amelyről dönteniük kell, ezek közül nem egynek maga a Facebook a benyújtója. És vannak olyan, még függőben lévő szabadalmak is, melyek eredetileg más cégeké voltak, mint a Friendster vagy a Walker.

Felmerül a kérdés, hogy a Facebook miért inkább vásárol szabadalmakat ahelyett, hogy maga fejlesztené le és nyújtaná be őket a hatóságoknak. Egy szabadalom elfogadása nagyon hosszú ideig tart, a közösségi oldalakkal és játékokkal kapcsolatos szabadalmaknál még többet kell várni, nem ritka, hogy 6-8 évig tart egy-egy bejegyzés. Ráadásul nagyon nehéz bejegyeztetni ezeket.

A Facebook viszonylag új játékosnak számít az online piacon, így fel kell szerelkeznie, ha védekezni akar a bíróságon az öregebb cégek ellen. A most megvásárolt szabadalmak tehát jelentősen bővítik portfolióját.