Valter
9 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Lenyomják az FBI-t a hekkerek

2012.03.30. 11:11

Nem adták fel a harcot, de az az FBI nem áll nyerésre a hekkerekkel folytatott háborúban – nyilatkozta Shawn Henry, az FBI számítógépes bűnözéssel foglalkozó osztályának leköszönő elnöke. „Régóta szerepet játszunk már a számítógépes támadások elleni küzdelemben, de hiába építünk egyre magasabb kerítést, a hekkerek minden alkalommal megtalálják a támadási pontot, és hatékonyabbak nálunk” – nyilatkozta Henry a Wall Street Journalnak adott interjújában.

A volt FBI-tisztviselő megszólalása sok ponton hasonlít Robert Mueller, a nyomozóiroda vezetőjének néhány héttel korábbi nyilatkozatához, amiben ő kifejtette, hogy az internetes bűnözést a terrorizmussal egyenrangúan kell kezelni, és fel kell ismerni, hogy idővel az Egyesült Államok legnagyobb fenyegetettségét fogja jelenteni.

Mint Henry elmondta, ügynökeik gyakran bukkannak különböző, cégektől lopott adatokra, tulajdonosaik pedig sokszor nem is sejtik, hogy rendszerüket hónapok, vagy akár évek óta is megfigyelés alatt tartják a hekkerek. „Az eddig hozzáállásunk és technológiánk megváltoztatása nélkül nem tudom elképzelni, hogyan tudunk hatékonyabbak lenni, mindenesetre a jelenlegi stratégiánk hatástalan. Fenntarthatatlan az az állapot, hogy jelenleg a magánszféra és a biztonság egyidejű biztosítása teljesíthetetlen elvárás” – fogalmazta meg Henry.

Egy kedden a Fehér Házba benyújtott törvényjavaslat megkönnyítené a különböző cégeknek, hogy könnyebben információt cserélhessenek a biztonságtechnikai kérdésekben a kormányzati szervvel. Mindez a hónap elején benyújtott indítványhoz hasonlít, amely kötelezné a magáncégeket a Szövetségi Nyomozóirodával való együttműködésre, és az ellenük elkövetett támadásokat jelenteniük kellene a rendvédelmi szerv számára.