Gizella
9 °C
14 °C

Rossz hírét keltik a Pastebinnek a hekkerek

2012.04.03. 13:22

A tartalommegosztóként üzemelő Pastebin weboldal tulajdonosa szigorúbb ellenőrzési rendszer bevezetését jelentette be. A hacktivisták itt elhelyezett anyagai miatt világszerte ismertté vált, üzenőfalat kínáló Pastebin épp a számukra is publicitást biztosító Anonymous és a LulzSec miatt került egyre szorultabb helyzetbe. Sokan ugyanis támadják őket, amiért helyet biztosítanak olyan tartalmaknak, amelyekben jogtalanul nyilvánosságra hozott személyes adatok találhatók. Az oldal tulajdonosa ezért a BBC-nek adott interjúban vasárnap bejelentette, hogy szigorítják az ellenőrzést: külön erre a célra felvett személyzet fogja ellenőrizni az oldalra feltöltött tartalmak törvényességét.

Szigorúbb tartalmi kontrollt ígérnek

A huszonnyolc éves holland vállalkozó, Jeroen Vader a bevételeit hirdetésekből megtermelő Pastebint 2010 elején vásárolta meg, és azóta jelentős mértékben sikerült növelnie a korábban is kedvelt oldal népszerűségét. Jelenleg átlagosan 17 millió látogatójuk van havonta. A szolgáltatást különösen az informatikusok szerették meg, mivel a szöveges formátumban feltöltött anyagok nem karakterszám, hanem méret alapján korlátosak: a maximum fél megabájtos méretkorlátozás alkalmas például kódok, kódrészletek és leírások egyszerű és kényelmes megosztására.

A Pastebin tartalmi kontrolljáért a közösség felelt, vagyis bárki jelezhette az üzemeltetőnek, ha szerinte törvénysértő adatokat töltöttek fel. Amióta a hacktivisták ezt az oldalt választották egyik, nem hivatalos fórumuknak, valamint tartalomtároló- és megosztó helyüknek, a panaszok száma nőni kezdett. Vader arról számolt be, hogy ma már átlagosan napi 1200 bejelentés érkezik hozzájuk, ezeket pedig ki kell vizsgálni. A nyilvánvalóan törvénysértő adatokat már eddig is gyorsan eltávolították, különösen ha olyan információkról volt szó, melyek a sajtóban is nagy visszhangot keltettek. A tulajdonos szerint a jövőben ez nem lesz elengedő: folyamatos, proaktív megfigyelésre van szükség.

Bölcsőd lesz a koporsód

Vader azt is elmondta, hogy különös módon a hacktivisták nem kímélték az otthonukat sem. A tulajdonos szerint bevett szokássá vált a túlterheléses támadásokat (DDoS) a Pastebinen gyakorolni: az elmúlt három hónapban nem volt olyan nap, hogy ne érte volna őket ilyen támadás.

Az eddigi hírek szerint a hacktivisták nem örültek Vader bejelentésének. Bár már keresik az új fórumukat, szinte biztosra vehető, hogy a közeljövőben a kedvelt weboldaluk újabb támadások célpontja lehet.