Magyar múzeumok műtárgyait digitalizálta a Google

2012.04.05. 09:03
A kultúra összeköt minket és a mai napig az egyik legfontosabb kommunikációs forma – kezdte nyitóbeszédét a Budapesten megtartott sajtóbemutató házigazdája, Heal Edina, a Google Magyarország vezetője. Mint elmondta, a vállalatnak közismerten az a célja, hogy az összes létező fellelhető információt elérhetővé tegyék az emberek számára.

„Keveseknek adatik meg, hogy akár csak néhány nagyváros múzeumait bejárják. Néhány évvel ezelőtt éppen emiatt kezdett négy Google-dolgozó a szabadidejében azon dolgozni, hogy hogyan lehetne a Google rendelkezésére álló technológiákat a művészet, a kultúra javára fordítani. Így kezdődött az Art Project. Ma négy kontinensen egyszerre 30 ezer műalkotás válik bárki számára hozzáférhetővé az interneten” – mondta a magyar Google vezetője. A Google Art Project több mint harmincezres adatbázisa negyven ország százötven múzeumából tevődik össze. Ezek a számok most hazai oldalról is bővültek, a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria több mint 200 műalkotása - szobrok, grafikák, festmények - vált elérhetővé.

A Google Magyarország vezetője részletesen ismertette az először egy évvel ezelőtt bemutatott alkalmazás funkcióit. Arra, hogy egy-egy múzeum termében körülnézzünk, megtekintsük a csillárt, illetve a festményeket közelebbről megvizsgáljuk, már eddig is volt lehetőségünk. Új funkció a részletes keresőprogram, amelynek segítségével tárlatneveket, korszakokat, festőket, műalkotásokat, múzeumokat és országokat is megadhatunk kulcsszóként. A My Gallery menüpont segítségével összegyűjthetjük és megoszthatjuk az általunk kiválasztott képeket. Az oldalon a Google+ és annak videós chat szolgáltatása (Hangout) is elérhető.

Az Art Project a remények szerint nem fogja csökkenteni a múzeumok látogatottságát, ellenkezőleg: egyre nagyobb tömegek kapnak majd kedvet ahhoz, hogy élőben is megszemlélhessék az alkotásokat. A Magyar Nemzeti Galéria összesen 40 művész 52 műalkotásával, a Szépművészeti Múzeum pedig 106 művész 151 műtárgyával jelenik meg a projekt honlapján.

A rendezvény vendége, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a gazdasági válság időszakában a kultúra integráló ereje az eddigieknél is fontosabb. A Google Art Projectet az államtitkár az írás elterjedéséhez hasonlította, annak globális jellegére való tekintettel. Szőcs Géza egyebek mellett országimázs-építő hatása miatt is üdvözölte a kezdeményezést.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elárulta, hogy szerdán 29 országban tartottak hasonló bemutatót és az, hogy a Szépművészeti ezek között lehet, illetve tárlatának egy része felkerült az adatbázisba, azt mutatja, hogy Kelet-Európa egyik legfontosabb kiállítóhelyének számít. A főigazgató szerint a múzeum mindenkié, nem önmagáért van. Mint rávilágított, az eredeti műalkotásokat továbbra is csak a kiállítások alkalmával lehet megtekinteni, így nem tart a látogatottság csökkenésétől.

A képeket gigapixeles felbontásban fényképezték le, minden fotó hétmilliárd képpontból áll, ennek köszönhetően olyan részleteket is megfigyelhetünk, amiket eddig szabad szemmel nem láthattunk, sőt esetenként maga az alkotás festője sem érzékelhette őket. A nehezen észrevehető részletek tisztán láthatóvá válnak, mint például M.S. mester Mária látogatása Erzsébetnél című 1506-ban készült képén a háttérben lévő kisebb hídon álló két alak. Ez a kétszereplős jelenet, amely a kép középponti jelenetét ismétli meg, többször is megjelenik az alkotáson.  • Tippek
  • Betét