Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Szuperszemüveget mutatott be a Google

2012.04.05. 18:03
A Google saját közösségi portálján, a Google Pluson mutatta be a virtuális valóságot fantáziavilággal kiegészítő, Project Glass nevű szemüvegét. Az oldalon közzétett fantáziavideó alapján minimalista formatervezést sejtet: a készülékhez mikrofon és félig áttetsző képernyő tartozik, amely a felhasználó jobb szeme elé vetíti ki a szükséges, valamint a kért információkat.

A vállalat Google X néven futó kísérleti laboratóriumának szakemberei azt remélik, hogy a felhasználókkal megkezdett párbeszéd révén sikerül hasznos visszajelzéseket kapniuk. Azt egyelőre nem árulták el, hogy a készülék mikor és mennyiért lesz kapható. A videó szerint a szemüveg első viselésekor a felhasználó tizennégy különböző szolgáltatás közül válogathat majd: tájékozódhat az időjárásról, kérhet helymeghatározást, és ellenőrizheti a bejegyzett találkozóit.

A szolgáltatások nagy részét maga a felhasználó aktiválja, de egy adott helyzet is kiválthatja. A kisfilm főszereplőjének szemüveglencséjén például apró figyelmeztetés jelenik meg, amikor szöveges üzenetet kap a barátjától. Miközben bediktálja a saját válaszát, egy mikrofon képe tűnik fel a lencsébe épített képernyőn.

A szolgáltatások között szerepel a Google Maps, amely apró nyilakkal jelzi a szemüveg viselőjének a célállomásához vezető helyes irányt. A készülékkel lehet fényképet készíteni, melyet a felhasználók megoszthatnak az ismerőseikkel. A szemüveggel lehet videokonferenciát tartani és zenét hallgatni – igaz, a filmben nem lehetett fülhallgatókat látni.

A bevezetés még várathat magára

A New York Times egy korábbi cikke azt sugallja, hogy az első szuperszemüvegek nagyjából az év vége felé kerülnek forgalomba 250-600 dolláros (57-136 ezer forintos) áron. A szakértők szerint azonban a videón látható technológia valószínűleg még nem piacképes. A BBC-nek nyilatkozó Chris Green, a Davies Murphy Group Europe vezető technológiai elemzője szerint a fejlesztésben hatalmas anyagi lehetőségek rejlenek, de még mindig nagy kihívásokkal kell szembenézni. Problémát jelenthet a miniatürizálás, illetve az adatokat feldolgozó számítógépnek is könnyen hordozhatónak kell lennie.

Amennyiben sikerül túllépni a méretbeli kihívásokon, a Google-nek komoly vetélytársai akadhatnak. Az Apple már 2008-ban szabadalmaztatta a lézeralapú, fejre erősíthető megjelenítőrendszer ötletét, amellyel például az Ipodon tárolt videókat is meg lehetne nézni. A közelmúltban pedig a Sony és a Microsoft is levédették a felhasználó szeme elé benyúló miniatűr megjelenítőfelülettel kapcsolatos ötleteiket.  • Vennék
  • Bankszámla