A Wikipedia is otthagyja a Google Mapset

2012.04.06. 09:12

Az Apple és a Foursquare közösségi alkalmazás után újabb nehézsúlyú szereplő hagyja ott a Google térképalkalmazását, és tér át az OpenStreetMap nevű, ingyenes térképre.

A döntést bejelentő blogpostban a Wikipedia kiemeli, hogy az OpenStreetMapet sokan csak mint a térképek Wikipediájaként emlegetik, és hogy a szabadon szerkeszthető és felhasználható alkalmazással ki tudják váltani a Google nehézkesebb alkalmazásprogramozási felületét, ami sok olcsó, gyengébb hardverű Android-alapú telefonon ellehetetlenítette a Wikipedia mobilos verziójának használatát.

Bár a Wikipedia iPhone-os változatának indulását is bejelentő hivatalos közleményben ezt nem említik, ez a fordulat ismét rámutat arra, hogy a Google nem gondolta át alaposan azt a márciusi döntést, ami alapján a napi 25 ezerletöltésnél nagyobb forgalmú oldalaktól 4-10 dollár extra felárat kérnek minden 10 ezer letöltés után, nagyban megemelve ezzel a Google Maps használati költségét. Az elsősorban a térképhasználatra és helymeghatározásra építő, ingyenes közösségi alkalmazás, a Foursquare már februárban átállt az OpenStreetMapsre, nem sokkal később pedig az Apple is bejelentette, hogy a jövőben nem a Google Mapsot használja majd az iPaden és iPhone-on is futó fényképezőgép-programnál.  • Hírek
  • Hírek