Fülöp, Evelin
EUR 394,15 Ft
USD 369,16 Ft
13 °C
27 °C

3D videókkal jön a YouTube

2012.04.08. 18:31

A videómegosztó oldal egyelőre csak a HD-ban feltöltött videók esetében teremti meg a harmadik dimenzió lehetőségét, de ezeknél az átalakítás automatikus. A fejlesztés lehetővé teszi a YouTube-felhasználóknak, hogy az általuk 1080p felbontásban feltöltött videókat szemüveg segítségével 3D-ben is megtekinthetővé konvertálják. Az oldal az ilyen felvételekből automatikusan elkészíti a háromdimenziós verziót, amely a lejátszó alsó menüsorában, a felbontások közötti váltást biztosító fogaskerék melletti 3D ikonra kattintva választható ki. A fejlesztést bétaként a feltöltők már tavaly szeptember óta elérhették, kérhették a 3D-konverziót, mostantól azonban a művelet automatikus. A 3D ikont megnyomva azt is kiválaszthatjuk, hogy milyen lencséjű szemüveggel rendelkezünk.

A konvertálás úgy működik, hogy a YouTube felméri és megbecsüli a videó minden egyes képkockáján a különböző objektumok és szereplők mozgását, egymáshoz viszonyított térbeli elrendeződését, távolságát és egyéb jellemzőjét. Mindezek után az így gyűjtött adatoknak segítségével alakítja ki a harmadik dimenziót. A rendszer folyamatosan fejlődik, a korábban átkonvertált videók adatait is felhasználja a következő felvétel térbelivé alakításához.

A YouTube kíváncsian várja a statisztikákat, hogy a felhasználók körében mennyire lesz népszerű az új funkció. Ugyanis – bár a 3D-televíziók eladása folyamatosan nő – nem egyértelmű, hogy az emberek azért vásárolnak-e erre alkalmas készüléket, mert fontos szempont számukra ez a lehetőség, vagy amiatt, mert lassan nincsen választási lehetőségük. A felmérések eddig azt mutatják, hogy a többség nem rajong az ötletért, hogy otthonában viselje a 3D-szemüveget. A mozis jegyeladási statisztikák is azt mutatják, hogy csökken a varázsa az új technológiának, mindez egyebek mellett a sok rossz minőségű, 2D-ből átkonvertált produkcióknak köszönhető.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét