Vendel
6 °C
19 °C

Az Anonymous az év embere a Time közönségszavazásán

2012.04.11. 11:06

Ahogyan az utóbbi években már többször megesett, ezúttal is különféle online közösségek és automata klikkelőprogramok háborújává fajult a Time magazin évembere-választása. Az 1999 óta minden évben megrendezett szavazás két fordulóból áll, először az olvasók választanak, aztán a magazin által felkért szakemberek állítják össze az adott év legkiemelkedőbb személyiségeinek listáját. Bár utóbbi számít hivatalos eredménynek, a közönségszavazást is sokan presztízskérdésnek tartják.

Az idei választáson sokáig úgy tűnt, hogy a verseny Erik Martin, a Reddit linkgyűjtő közösségi oldal egyik vezetője, illetve Narendra Modi indiai politikus között fog eldőlni. A szavazás lezárása előtti utolsó éjszaka azonban beindult az Anonymous hekker-aktivista közösség szavazó gépezete, és óránként 14 ezer voksot leadva saját magukra, az utolsó órákban az élre ugrottak, és végül fölényesen, 395 ezer szavazattal nyertek, a redditesek 264 és az indiaiak 259 ezer szavazata előtt (Modi volt egyébként a legmegosztóbb tag a listán, 266 ezer negatív szavazatot is kapott).

A lista élmezőnyébe került még Asghar Farhadi iráni filmrendező, Imran Kham pakisztáni krikettsztárból lett politikus, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki blogger, Benedict Cumberbatch brit színész (a BBC óriási sikerű Sherlock Holmes sorozatának címszereplője), Asszad szíriai elnök, és két sportoló, a kosárlabdázó Jeremy Lin és a focista Lionel Messi. A tízes toplistából kimaradt többek között Vlagyimir Putyin (11. hely), Barack Obama (21.), Mark Zuckerberg (43.), II. Erzsébet brit királynő (75.), és az eddig minden évben a listára felkerülő Oprah Winfrey (88.).

Bár a Time szerkesztői nem nyilatkoznak róla, a szavazást minden bizonnyal automazált klikkelő szkriptekkel próbálta megnyerni az élmezőny szinte összes tagja, illetve az őket támogató közösségek. Ez az utóbbi években hagyomány a Time 100-on, a legnagyobb szabású manipulációt 2009-ben követte el a 4chan fórum közössége. Amellett, hogy a fórum alapítóját, Cristopher Poole-t behozták az első helyre, a további helyezéseket úgy alakították, hogy a nevek kezdőbetűi összeolvasva két akkoriban menő mém jöjjön ki: „marblecake” és „also the game”.

A hivatalos Time 100 listát 2011 legnagyobb hatású személyiségeiről április 17-én hozzák nyilvánosságra.