Bernadett
-2 °C
4 °C

Jönnek a fizetős Youtube-videók

2012.04.11. 11:14
A Youtube-on mostanáig nem voltak elérhetők fizetős tartalmak, de a népszerű videomegosztón ezentúl élőben közvetített műsorok is elérhetők lesznek, amelyekért a kiadók díjat számíthatnak fel.

A Youtube hivatalos blogjának keddi bejegyzéséből kiderül, hogy a vállalat a jövőben zöld utat ad a fizetős műsoroknak. A műsorszolgáltatók az adásba illesztett reklámokkal, vagy a személyre szabott, országonként változó díjszabással is fizethetnek a közvetítésért.

A vállalat már most is kísérletezik a fizetős műsorok közvetítésével, ehhez pedig népszerű műsorokat próbál megnyerni – például a UFC-közvetítést. Azzal, hogy a közvetítést szélesebb körben is elérhetővé teszik, megpróbálnak megnyerni más, szórakoztató- és sportműsorokkal foglalkozó tartalomszolgáltatókat.

A fizetős műsorok egyelőre csupán Kanadában, Japánban, Franciaországban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban érhetők el. A Youtube természetesen nem az egyetlen szolgáltató, amely díjköteles videóközvetítésben gondolkodik: a Ustream – több más céggel egyetemben – szintén felkínálja a kiadóknak a pénzdíjas videoközvetítés lehetőségét.

Az élő közvetítést kínáló, Youtube Live néven futó platform eddig csupán néhány műsorszolgáltató számára volt elérhető, de mivel többen is jelezték, hogy szívesen élnének a lehetőséggel, a vállalat igyekszik szélesebb körben hozzáférhetővé tenni. A hivatalos közleményben köszönetet mondtak a támogatóknak, megjegyezve, hogy a most bevezetett platformbővítéssel az ő igényeiknek próbáltak megfelelni.