Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Harmincöt éves az Apple II

2012.04.17. 19:14

Steve Jobs és Steve Wozniak 1976-ban még csak a Homebrew Computer Club éves találkozóján mutatta be az első Apple számítógépet; a prototípust 666,66 dollárért árulták, és sosem ért el átütő sikert. Az Apple II-vel (illetve, ahogy akkoriban írták: Apple ][-vel) viszont kimondottan a szélesebb közönséget szerették volna megcélozni. Az első modellek még a Szilícium-völgyben készültek, majd a gyártást Texasba helyezték át; a nyomtatott áramköröket Írországban és Szingapúrban gyártották.

Apple II advertisement Dec 1977 page 1

Az első modellt 1977. április 16-án mutatták be, és június 5-től kezdték el árusítani az Egyesült Államokban, 1298 dollárért – ez 2012-ben nagyjából ötezer dolláros nyitóárnak felelne meg. Az Apple II MOS 6502-es, 1 megaherzes mikroprocesszorral rendelkezett, 4 kilobájt memóriát kapott, az adatokat pedig magnószalagon tárolta. A géphez billentyűzet is tartozott, kompatibilis volt a BASIC-programnyelvvel, és az NTSC rendszerű televíziókhoz is csatlakoztatni lehetett egy RF modulátorral. Hogy felhívják a vásárlók figyelmét a számítógép színkezelési képességeire, a gépházra egy szivárványszínű Apple-logót nyomtattak – a cég egészen 1998-ig használta ezt az emblémát.

Az Apple II az Egyesült Államokban legalább olyan népszerű platform volt, mint a Commodore, és jóval kelendőbbnek bizonyult, mint a ZX Spectrum Európában. A hatása a Sinclair, az Atari és a Commodore mikroszámítógépeihez mérhető: rengeteg emberrel szeretette és ismertette meg az informatikát és a programozást. Az egyes modellek a maguk idejében például népszerű játékplatformoknak számítottak; számos játékprogramozó – például az id software-t megalapító John Carmack és John Romero – is Apple II számítógépeken tervezte meg első játékait.  • Vennék
  • Hírek