Fábián, Sebestyén
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Robotsmasszer dolgozik a dél-koreai börtönökben

2012.04.17. 14:28

Börtönőr robottal kísérletezik egy dél-koreai büntetésvégrehajtó intézet. A szekrény méretű, önjáró robot funkcióiban inkább a Csillagok háborúja Halálcsillagán száguldozó szervizrobotokra emlékeztet, mint a Robotzsaru állig felfegyverzett halálosztójára. A lomhán mozgó robot csak megfigyel, kamera és mikrofon van beleépítve, és egy tablettel bármikor átveheti felette a távirányítást egy őr. Akár a kamerát mozgatva, akár csak a hangszórókon keresztül kommunikálva a rabokkal. A kamerái képét a robot nem csak közvetíti a központba, de folyamatosan elemzi is, amit lát, és ha gyanús tevékenységet észlel, riasztja az emberi őröket.

A robot a börtönfolyosók plafonjára helyezett jelek alapján tájékozódik, és nagyjából egy emberi őr járőrözési sebességével (2 kilométer per óra) járja körbe a cellákat, közben magától kikerüli az esetleg elé kerülő akadályokat. Ha érzi, hogy kezd lemerülni az akkumulátora, automatikusan keres egy dokkot, és feltölti magát (egy töltéssel nyolc órán át működik). Fejlesztői szerint óriási előnye az emberi őrökkel szemben, hogy soha nem lankad a figyelme, nem korrumpálható, és mindent megjegyez, amit lát. Ráadásul egyszerre többfelé is lát.

A tervek szerint a robotsmasszer evolúciójának következő lépése a tervek szerint az lesz amikor a robot cellák átkutatását és rabok motozását is képes lesz elvégezni, bár erről maga a fejlesztőcsapat is elismeri, hogy talán még nem érett meg rá a technológia.