Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

132 millióba került a NASA feltörése

2012.04.18. 17:33

A kolozsvári bíróság ítélete szerint 584 ezer dollár (132 millió forint) kártérítést kell fizetnie annak a kolozsvári, magyar nevű hekkernek, aki feltörte a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal szerverét.

Butyka Róbertnek azt követően kellett polgári perben is a bíróság elé állnia, hogy január 17-én az ellene folytatott büntetőperben három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kolozsvári Bíróság. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a feltörte az Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala informatikai rendszerét, és jelentős károkat okozott a NASA-nak. A büntetőperhez polgári peres félként csatlakozott NASA kárigényét a bíróság elfogadta. A romániai internetes portálok híradásai szerint a döntés egyelőre nem jogerős, a kolozsvári fiatalember fellebbezéssel élhet ellene.

A neten az Iceman fedőnevet használó erdélyi hekkerre a NASA feljelentése alapján csaptak le a román hatóságok 2011. november 16-án. A vád szerint 2010 december 12-én behatolt az amerikai űrkutatási hivatal informatikai rendszerébe, ott megváltoztatta a jelszavakat, és olyan mértékű károkat okozott, amelyek helyreállításához az amerikai szakemberek fél éves munkájára volt szükség. A romániai lapok szenzációként közölték, hogy a 26 éves hekker mindössze kilenc osztályt végzett.