Villámtárgyaláson vette meg a Facebook alapítója az Instagramot

2012.04.18. 15:12

Április 8-án, vasárnap reggel Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója arról tájékoztatta a cég vezetőségét, hogy megvásárolná az Instagramot, a sikeres fotómegosztó alkalmazást. Ez volt az első alkalom, hogy a vezetőség hallott a tervről, néhány órával később pedig ez lett a Facebook eddigi történelmének a legnagyobb bevásárlása. A Wall Street Journal utánajárt annak, hogyan is történt a felvásárlás.

Mark Zuckerberg és az Instagram alapítója, Kevin Systrom már három napja tárgyalt az adásvételről Zuckerberg hétmillió dolláros otthonában. Systrom először kétmilliárd dollárt kért az alkalmazásért, ezt az összeget sikerült Zuckerbergnek lealkudnia egymilliárdra. Április 8-án délután megszületett az egyezség.

Egy hasonló kaliberű cég általában ügyvédek és bankárok tucatjait viszi magával egy ilyen tárgyalásra, amely nem három nap alatt meg végbe, hanem hetekig tart. Mark Zuckerber azonban felrúgott minden szabályt: mire a Facebook vezető testületét bevonta az ügyletbe, addigra már minden részletet eldöntöttek. A testület egyik tagja úgy fogalmazott: a vezetőséget tájékoztatták, de nem konzultáltak vele.

Zuckerbergé a Facebook részvényeinek a 28 százaléka, a szavazati jogok 57 százalékát birtokolja, ez olyan szabadságot ad neki, hogy gyakorlatilag azt csinál, amit akar. Az Instagramnál ugyanez a helyzet, Systrom cége 45 százalékát birtokolja. Ez a fajta szavazati többség azt eredményezi, hogy a vezetőségnek el kell fogadnia, a vezérigazgatók gyorsan döntenek.

Ügyvédek szerint ez akár előny is lehet az online világban, ahol villámgyorsan alakulhatnak ki versenytársak. A konkrét ügyben Zuckerberg attól félhetett, hogy Systrom rosszul reagál, ha ügyvédek hadával szembesíti. Az első tárgyalások után Zuckerberget Amin Zoufonoun, a Facebook vállalatfejlesztési részlegének vezetője segítette. A Facebook vezető testülete szavazott ugyan a kérdésről, de ez teljesen szimbolikus volt. Mark Zuckerberg viselkedése azt mutatja, hogy a Facebook még mindig egyemberes cég.

A háromnapos villámmegbeszélés április 5-én kezdődött, amikor Zuckerberg felhívta Systromot, hogy találkozzanak. Systrom alig néhány órája egyezett meg egy ötvenmillió dolláros befektetésről egy kockázati befektetővel. Ez félmilliárd dollárra becsülte az Instagram értékét. Zuckerberget már nyár óta érdekli az Instagram és most úgy döntött, hogy ideje lépni. Még aznap éjjel találkoztak Zuckerberg Palo Alto-i házában, három nappal később megállapodtak.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM