16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Lelőtte a Jobbik weboldalát az Anonymous

2012.04.20. 16:55 Módosítva: 2012.04.21. 08:09
A jobbik weboldala ellen intézett túlterheléses támadást az Anonymous magyar szárnya. Bő egy órával az előre bejelentett támadás megindítása után a jobbik.hu nem bírta tovább a terhelést és összeomlott. Azóta megint elérhető az oldal.

Operation Fuck the Nazi (magyarul kb. „baszd meg a nácit”) néven hirdetett hadműveletet az Anonymous nemzetközi hekker-aktivista közösség magyar szárnya. „Miután a Parlamentben és a közéletben is elszaporodott az antiszemita, sőt olykor náci megnyilvánulás, lépnünk kell" – írják az aktivitsák felhívásukban, és demonstrációjuk céljaként a Jobbik weboldalát nevezték meg.

A Pastebin fájlmegosztó oldalon közzétett haditerv szerint az akció április 20-án este 9-kor kezdődik, és túlterheléses (DDOS) támadással megbénítják a párt weboldalát (ehhez használható segédprogramokat is ajánlanak a szimpatizánsoknak), emellé Anonymous-hekkerek titkos akcióira is céloznak, valamint arra, hogy éjjel újabb célpontok ellen várható támadás.

Ezzel egy időben az Anonymous Facebook-oldalán megjelentetett egy listát jobbikos politikusok, illetve a párthoz közel álló weboldalak és újságok emailcímeivel, és arra szólította fel a támogatókat, hogy ezekre a címekre "küldhetik a kedvességet". Az akció meghirdetése után pár perccel egyébként a Facebook-falat zsidózó és cigányozó kommentek lepték el. Pál Gábor, a Jobbik szóvivője az Indextől értesült a várható akcióról, és azt ígérte, rákérdez a weboldal rendszergazdáinál, hogy készülnek-e a támadásra.

A jobbik.hu oldal rövid időre már délután háromnegyed ötkor elérhetetlenné vált, hogy a rendszergazdák kapcsolták-e le, vagy a lelkes Anon-támogatók előbb indították el az inváziót a tervezettnél, egyelőre nem tudni. Este héttől az oldal betöltése egyre sűrűbben lassult le, vagy vált pár percre elérhetetlenné. Kilenc körül, amikor a tervezett támadás ideje eljött, a jobbik.hu-n szinte egyik percről a másikra megszűnt az addigi akadozás, és az oldal simán és gyorsan kezdett letöltődni, mintha hirtelen óriási szerverkapacitást, és sávszélességet pakoltak volna alá. Fél tízkor a magyar Anonymous angol nyelvű felhívást tett közzé, amiben nemzetközi aktivisták támogatását kéri.

Negyed 11 előtt pár perccel a jobbik.hu szerverei nem bírták tovább a terhelést, az oldal megbénítását az Anonymous a katonai szlengből ismert Tango Down kóddal jelentette be, a következő célpont meghatározásával együtt: a magyargarda.hu oldalt szemelték ki áldozatként. Fél 12 után nem sokkal ez az oldal is elkezdett akadozni, majd le is állt (egyébként egy elhanyagolható forgalmú, két éve nem frissült oldalról van szó). Reggelre megint elérhetővé váltak az oldalak.

A Jobbik oldalán a pártlap, a Barikád válaszol szerkesztőségi cikkben a fenyegetésre, az. Anonymoust "ultraliberális irányba fordult nethuszároknak", cenzoroknak és szabadságharcosokból lett pribékeknek nevezik, és arra emlékeztetnek, hogy a lap kiállt az aktivisták mellett, és egy februári cikkben beszámolt az amerikai internettörvény-tervezetek elleni akcióikról. Az Anonymous magyar aktivistái egyébként az Indexnek adott interjújukban egyértelművé tették, hogy a Jobbikot és általában a magyar szélsőjobboldalt elfogadhatatlannak tartják, "fasizmusuk, kirekesztő, beszűkült, gyűlölködő jellegük miatt".  • Hírek
  • Hírek