Fél év börtön facebookos fotók miatt

2012.04.23. 10:43

Hat hónapos börtönbüntetésre ítélte egy ausztrál bíróság Ravshan Usmanovot, mert a férfi az exbarátnőjéről tett fel meztelen képeket a Facebookra. Ez az első esetek egyike, amikor a közösségi oldal biztosított nagy nyilvánosságot személyiségi jogok megsértésének, és ezért a tettest el is ítélik. A bíróság döntése azért lehet fontos, mert hivatkozási alapot teremthet hasonló ügyekben, illetve az oldalon mindennaposnak számító hasonló esetek elkövetői számára visszatartó erő lehet.

Ausztráliában komoly sajtóvisszhangot keltett az ügy, ami szakértők szerint arra mindenképpen jó lesz, hogy mindenki megtanulja, a facebookos képfeltöltéseknek, és mindennaposnak számító hasonló jogsértéseknek komoly következményei lehetnek. A húszéves Usmanov a bíróság előtt azt mondta, a szakításkor mélyen megbántotta a barátnője, és ez az egy eszköz volt a kezében arra, hogy ezt viszonozni tudja neki. A fotófeltöltés egyébként három hónappal a pár szakítása után történt.

A bíróság egyetlen hasonló esetet tudott precedensként felhasználni, 2010-ben egy új-zélandi férfit ítélt a wellingtoni bíróság 4 hónap börtönre, egy egészen hasonló ügyben, az exbarátnő meztelen fotóinak posztolásáért. Usmanov ügyvédei az ítélet enyhítéséért fellebbeztek, illetve azért, hogy azt a börtön helyett házi őrizetben tölthesse a férfi, aki egyébként beismerte a bűnösségét. A Facebook ausztrál kirendeltsége nem kommentálta a hírt.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM