Dömötör
-1 °C
14 °C

A rendszergazdák félnek az Anonymoustól

2012.04.24. 10:54

Az IT biztonsági szakértők majdnem kétharmada gondolja úgy, hogy cégük kibertámadás áldozata lesz az elkövetkezendő hat hónapban, 61 százalékuk pedig abban is biztos, hogy az Anonymous vagy hasonló hekker-aktivista csoport lesz a támadó.

A kiberbűnözők, majd a nagyobb államok, például Kína, Ororszország a lista következő szereplői, 55 és 48 százalékkal a Bit9 biztonsági cég reprezentatív felmérésében. Csak a megkérdezettek 28 százaléka gondolja úgy, hogy elégedetlen alkalmazottak támadnák a cégeket. A rendszergazdák 74 százaléka úgy véli, hogy az alkalmazott végponti megoldások a laptopokon és a pécéken nem elégségesek, nem tudják megvédeni a cégek adatait.

62 százalék leginkább a célzott támadások miatt aggódik (vírus miatt 45, célzott adathalászat miatt 17 százalék). Érdekes, hogy csak 17 százalék fél azoktól a támadástípusoktól, amelyeket az Anonymoushoz hasonló csoportok legtöbbet használnak (túlterheléses támadás, SQL injection).

„A felmérés eredményei egy nagyon érdekes  ellentmondásra hívják fel a figyelmet: a felszínen a rendszergazdák leginkább a kínos, nagy nyilvánosságot jelentő támadásoktól félnek, de felismerik, hogy a legkomolyabb fenyegetéseket a bűnszervezetek és a nemezeti kormányok jelentik” – mondta el Harry Sverdlove a Bit9 műszaki igazgatója. A cég 2012-es IT biztonsági felmérése 1861 szakember megkérdézesével készült.