Izidor
0 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Elindult a Google Drive

2012.04.24. 18:57
Véletlenül kikerült a hivatalos közlemény egy blogra és minden kiderül a Google tárhelyszolgáltatásról. Eszerint öt gigabájt lesz a tárhely, Google Docsba integrálják a szolgáltatást. A következő hetekben fokozatosan lesz elérhető a felhasználóknak.

Jön a Google Drive – már évek óta halljuk ezt, de semmi nem történt. Egészen mostanáig: a Google kedden tényleg elindította online tárhelyszolgáltatását.

A Google Drive-ról először 2006-ban és 2007-ben beszéltek, akkor a Wall Street Journal írta, hogy hamarosan indul majd. Két évvel később ugyanaz a történet megint felröppent és megint nem történt semmi. 2010-ben jelentette be a Google, hogy ezentúl fel is lehet tölteni dokumentumokat a Google Docsba, ez már az új szolgáltatás előszele volt. Idén februárban megint előjöttek a pletykák és megint a Wall Street Journal volt az, akinek értesülései voltak.

Néhány hete már biztosan lehetett tudni, hogy tényleg elindul a szolgáltatás, csak a tárhely nagyságában voltak bizonytalanságok, de már múlt héten felröppen az öt gigabájtos értesülés. A Google ma végre lépett és tényleg bemutatta a Drive szolgáltatást.

Persze fokozatosan haladtak a dolgok, magyar idő szerint kora délután a Google megnövelte a Google Docsban elérhető ingyenes tárhelyét egy gigabájtról öt gigabájtra. Szintén délután a Google véletlenül kiposztolta francia blogjára a tervezett sajtóközleményt, gyorsan törölték, de sikerült róla másolatot készíteni, így órákkal a hivatalos bejelentés előtt már lehet tudni a részleteket.

A szolgáltatás automatikusan jár minden Google-fiók mellé, öt gigabájt tárhelyet kapnak ingyen a felhasználók. A Google Docsot integrálják a Drive-ba, a Google a Docs következő evolúciójának nevezi a Drive-ot. További tárhelyet is lehet vásárolni, húsz gigabájtot havi 2,5 dollárért, 100 gigabájtot, havi öt dollárért, egy terabájtot havi ötven dollárért. A Drive bővítésénél automatikusan bővül a Gmail is 25 gigabájtra.

Még ma elérhetőek lesznek a PC, Mac és Android változatok, az iOS-alkalmazás pedig néhány hét múlva jön. A Google 99,9 százalékos uptime-ot ígér, vagyis gyakorlatilag bármikor elérhetőek lesznek a feltöltött fájlok, nem fordul elő kimaradás a szolgáltatásban.

A Drive-ba mindenféle fájlt fel lehet tölteni, videókat, fotókat, dokumentumokat. Könnyű keresést ígérnek, filterezni is lehet majd. Az ígéretek szerint fotófelismerést is tud majd, ha például a felhasználó feltölti az Eiffel torony képét, akkor beírva azt, hogy Eiffel torony, a fotó megjelenik a keresési eredmények között. Több mint harminc féle dokumentumot online, webes környezetben is meg lehet nézni.

A Drive együttműködik a többi Google szolgáltatással, tehát meg lehet osztani fotókat Google Pluson, csatolni lehet a fájlokat Gmailen. Külső fejlesztőkkel is dolgoznak, ami azt jelenti, hogy hamarosan megjelenhetnek egyéb szolgáltatások, például videószerkesztés, faxküldés. A Google most is fokozatosan teszi elérhetővé a Drive-ot a felhasználóknak, nem egyszerre jelenik meg mindenkinél. A drive.google.com oldalon lesz elérhető a következő hetekben.