Csúszhat a Facebook tőzsdére lépése

2012.04.26. 13:01

Késhet a Facebook tőzsdére vezetése, mert a techrészvények gyengén teljesítettek az utóbbi egy hónapban – írja a Venturebeat. Így a május 17-re tervezett tőzsdei bevezetés csúszhat néhány héttel.

Ha megnézzük a nemrégiben tőzsdére lépett netes cégek részvényárfolyamának alakulását, azt láthatjuk, hogy siralmasan teljesítettek az utóbbi időben. És nem csak a Groupon, amely március vége óta 35 százalékot esett.

ef74c43d285cc681d4e69abd016e039b.png

Az friss tőzsdei cégek közül a Venturebeat a Groupont, Angie's-t, Zyngát, LineldInt, Zipcart és Yelpet vizsgálta, ezek közül csak a LinkedIn nem zuhant, de nem is növekedett, csak tartani tudta az árfolyamot. A Zynga csaknem 30 százalékot, a Zipcar 16 százalékot, a Yelp 15 százalékot, az Angie's 21 százalékot esett.

A részvények mélyrepülése azonban nem csak az IT-papírokra jellemző, szinte valamennyi tőzsde részvényindexe lejjebb zárt a március végi értékeknél az S&P és a Dow Jones szerint. Igaz, a csökkenés csak 1-3 százalékos, de ez nem jó jel a tőzsdére készülő cégeknek.

8fcfa01ba7ab3ddf419adfa46d8b9ee8.png

A Facebook február elsején adta be a tőzsdére lépéshez szükséges dokumentumokat a tőzsdefelügyeletnek. A piac akkoriban erősödött, a részvények szárnyaltak. Ez a növekedés jelentősen lelassult, olyannyira, hogy a márciusi tetőzés után áprilisban már lejtőre kerültek a papírok. Ha a trend nem fordul meg, akkor a Facebook valószínűleg nem lép tőzsdére májusban.

Láttunk már ilyet a közelmúltban is, tavaly augusztusban több cég elhalasztotta tőzsdére lépését a részvénypiac akkori mélyrepülése miatt. Abban az időben a LinkedIn is veszített rézvényei értékéből, az akkori veszteséget a mai napig nem sikerült kihevernie, részvényeinek értéke még mindig nem érte el a tavaly júliusi csúcsértéket.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM