József, Bánk
-6 °C
0 °C

14 év után letaszították a trónról a Nokiát

2012.04.27. 10:20

A Samsung és a Nokia negyedéves gyorsjelentéséből kiderül, hogy már a dél-koreai cég adja el a legtöbb mobilt, ezzel megelőzte a másfél évtizede világelső Nokiát. A Nokia 1998 óta uralta a világot, akkor a Motorolát előzték meg. Darabszámra évekig a finn cég adta el a legtöbb mobilt, de az utóbbi években megtorpantak. Elvesztették a lendületet, az okostelefonok térnyerésére nem tudtak megfelelő válaszokat adni, a gyorsabban reagáló versenytársak pedig előbb utolérték, majd egyes szektorokban le is hagyták a Nokiát.

 Okostelefonok eladása darabszámra (millió)  2011. Q4.  2012. Q1
Samsung 12,6 44,5
Apple 18,6 35,1
Nokia 24,2 11,9
Többi gyártó 47,6 53,8
 Összesen  103  145,3

Az első negyedév mindig lassabb, mint az év utolsó negyede a karácsonyi szezonnal. Így a Nokiánál és a Samsungnál is kevesebb mobilt adtak el, de máshogy csökkentek a számok. A Nokia 2011. utolsó negyedében 114 millió készüléket szállított le, a Samsung 106 milliót. Ekkor tehát még a Nokia volt az első. Az idei első negyedévben a Nokia 82,7 millió készüléket szállított, a Samsung 93,5 milliót. A Samsung 36 százalékkal adott el több mobilt, mint tavaly ugyanekkor, így a világ legnagyobb mobilgyártójává vált.

Ez nem egyik pillanatról a másikra történt, hosszú és kitartó munka eredménye a mostani elsőség. A Samsung 2006-ban még harmadik volt a mobiliparban, harmadakkora, mint a Nokia. Első igazán sikeres mobilja a Galaxy S volt, ebből több mint tízmilliót adtak el. Nehéz lenne tagadni, hogy a készülék tervezésekor erősen támaszkodtak az iPhone-ra, ebből lettek is problémáik, amikor az Apple szabadalomsértés miatt perelte a céget. A sikert meglovagolva olcsóbb Galaxy mobilokat is kezdtek gyártani, és ezekkel az egész piacot beteríteni.

Rekordnyereség a Samsungnál

A Samsung csütörtökön tette közzé első negyedéves számait. A világ legnagyobb elektronikai vállalatánál nettó profitja 82 százalékkal nőtt, 5,05 billió wonra, ami 4,45 milliárd dollárt jelent. Egy évvel korábban 2,78 billió won volt a nyereség. A nyereség 73 százaléka a mobiltelefonoknak köszönhető, megháromszorozódott egy év alatt és 4,27 billió won hozott a cégnek. A cég a televíziók piacán is jól teljesített, a tavalyi 80 milliárd wonos nyereséget 530 milliárdra tornázták fel.

Megelőzték az Apple-t is

Az okostelefonok piacát már korábban elvesztette a Nokia, és egészen eddig az Apple volt az első, a Samsung a második. A Samsung azonban itt is átvette a vezető helyet, 44,5 millió okostelefont szállítottak az első negyedben, ami a teljes piac 30,6 százalékát jelenti. Az egy évvel ezelőttihez képest ez 253 százalékos növekedés. Az Apple 35,1 millió mobilt szállított, ez a piac 24 százaléka. Ráadásul a Samsung a jövő héten mutatja be a Galaxy S3-at, az új iPhone-tól pedig még hónapokra vagyunk, így valószínűleg a Samsung jócskán elhúz majd mindenkitől ezen a piacon is.

Ha megnézzük a két gyártó adatait, kiderült, hogy a két cég birtokolja az okostelefon-piac felét. Az Apple és a Samsung tehát vélhetően jócskán lehagyja riválisait, a piac lassan kétszereplőssé szűkül. A Nokia eladásai ebben a szegmensben 39 százalékkal csökkentek, 12 millió mobilt adtak el. Fontos adat, hogy az okostelefon-eladások a Samsungnál az összes eladás 34 százalékát jelentik, míg a Nokiánál csak 14 százalékot. Vagyis a Nokia még mindig erős az alsóbb kategóriákban.

A Nokia piacvesztése az okostelefon-szegmensben abból adódhat, hogy ők a Windows Phone mellett döntöttek, de a mobilozók többsége az iOS-t és az Androidot választotta. A Nokiának új felhasználókat kell szerezni, illetve átcsábítani a Windows Phone-hoz, ezzel tudná megint növelni részesedését a piacon.